Tijdens de workshop ‘Schimmels in archieven en depots’ bleken er nog vele vragen rondom schimmels en CHV te zijn, daarom organiseert Art Salvage een collectiehulpverlening dag vol interessante sprekers om hun ‘Schimmel Wegwijzer’ met jullie te delen. De Schimmel Wegwijzer is een handig stappenplan (hoe neem je monsters, wat is wel/niet verantwoord, hoe behandelen) voor u en uw collega’s dat u kunt gebruiken bij een verdachte waarneming in het museum of depot.
Calamiteiten kunnen schade aan collecties veroorzaken, vaak met grote schade tot gevolg. Binnen elke organisatie doen zich nu en dan incidenten voor. Een goede collectiehulpverlening moet verhinderen dat een incident kan uitgroeien tot een calamiteit. Als organisaties gepast kunnen reageren in noodsituaties kan er zoveel mogelijk vervolgschade voorkomen worden. Daarom is het preventieve aspect binnen uw verantwoordelijkheid als erfgoedbeheerder zo belangrijk voor het behoud van ons kostbare en onvervangbare patrimonium.
Wat en wie kunt u onder andere op deze dag allemaal verwachten?
– Bewustwording, streven naar de vanzelfsprekendheid.
– Samenwerking in de aanpak van een incident
– Lezingen van personen en bedrijven die u helpen met het preventieve gedeelte om een incident naar een grote calamiteit te voorkomen
– Welke hulpmiddelen kan u inzetten?
– Wat zijn risico’s waarmee u geconfronteerd kan worden?
– Wie contacteer ik om mij te helpen tijdens een incident, calamiteit of ramp?
We maken kennis met de eerste struggle binnen calamiteiten. De verzekering, wat is nu veiligstellen? Waar ligt de grens met behandelen voor de verzekering? Lieve Elshout van Crawford & Company een grote kenner op het gebied bij verzekeringen met kunst zal hun visie hierover met jou delen.
Naast verzekeringen heb je ook de veiligheid binnen je verzekering om calamiteiten te voorkomen of sneller op te pakken. Zeker op de dag van vandaag is uw risicoanalyse zeer belangrijk. Ibrahim Bulut zal zijn kennis hierrond graag met u delen om u op weg te helpen.
Wat zijn nu effectief calamiteiten? En wat zijn de eerste stappen die u onderneemt? Waarom deze basis zal Sanne Wynants aan u als kennis geven.
Wanneer er calamiteiten effectief plaatsvinden is het belangrijk de problemen te herkennen.
Denk aan asbest in uw gebouw. Maar wat veel belangrijker is, in uw collectie. Er is een mogelijkheid dat uw schilderij op een drager van asbest is aangebracht. Hoe u dit herkent en kan behandelen zal Tim van Huizen u uitleggen.
In samenwerking met onze schimmelwegwijzer is het onderwerp schimmel niet weg te denken. Zeker de laatste jaren is er een grotere bewustwording en aanwezigheid in uw collectieomgeving. Jos Houbraken, onderzoeker aan het CBS heeft alle kennis hierover om uw vragen hierrond te beantwoorden.
Het symposium vindt plaats op de Academie van Bouwkunst (Amsterdamse Hogeschool voor Kunsten) Waterlooplein 213 – 1011 PG Amsterdam.
De kosten voor de dag bedragen € 95,00 p.p. (excl. BTW.) inclusief lunch, koffie, thee en een online samenvatting van deze dag.
Inschrijven kan via info@artsalvage.nl of artsalvage.nl/cursussen
Geef een reactie