Vanuit de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed organiseren de Federatie Grote Monumentengemeenten en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op 19 mei a.s. een symposium voor gemeenteambtenaren, bestuurders en andere beleidsmakers. Hun rol bij de aanpak van de (dreigende) leegstand van kerken en kloosters in Nederland staat centraal.
De bijeenkomst biedt bij verschillende gemeenten een kijkje in de keuken. De complexiteit van het onderwerp vraagt om maatwerk en het opzoeken van grenzen. Door verschillende voorbeelden een podium te geven kunnen beleidsmakers leren van elkaars initiatieven en ervaringen.
Kijk op kerken: gemeentelijke visievorming en beleid
Een kerkenvisie is één van de middelen waarmee een gemeente proactief kan ingrijpen bij leegkomende kerken en andere religieuze gebouwen. Hoe wordt dit door gemeenten opgepakt? Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de visies die tot dusver door gemeenten zijn opgesteld, wat betreft bijvoorbeeld het waarderen, prioriteren en monitoren?
Kijk op de praktijk: het instrumentenkoffertje
Welke instrumenten hebben beleidsmakers tot hun beschikking en op welke manier zetten zij deze in? Hoe gaat de gemeente om met haar bevoegdheden om leegstaand (religieus) erfgoed aan te pakken? Op operationeel niveau kan men objecten bijvoorbeeld beschermen, subsidies verstrekken en vergunningen afgeven, bestemmingsplannen wijzigen, etc. Welke rol kunnen de provincies daarbij spelen? Wat zijn de goede én slechte ervaringen? En door welke maatschappelijke ontwikkelingen laten zij zich leiden of inspireren?
Kijk op samenwerking: partnerschap en de rol van de gemeente
Voor een toekomstig bestendig kerkenbeleid is lokaal partnerschap tussen kerkgemeenschap, (wijk)bewoners, erfgoedorganisaties en gemeente onontbeerlijk. Welke rol heeft de gemeente in de totstandkoming hiervan en welke instrumenten zijn beschikbaar? Staat wettelijke bescherming ontwikkeling of herbestemming in de weg en wat zijn de uitgangspunten van de eigenaar? En wat kan de gemeente doen om wrijving tussen verschillende belanghebbenden te voorkomen of op te lossen?
Aanmelden
Deelname is gratis maar u dient zich vooraf hier aan te melden.
Organisatie
De middag wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Federatie Grote Monumentengemeenten, in het kader van de Agenda Toekomst Religieus Erfgoed.
Kijk voor meer informatie en het programma hier of op: cultureelerfgoed.nl/agenda/symposium-gemeentelijk-beleid-voor-kerken-en-kloosters
Geef een reactie