Tentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’

Locatie
Paleis Soestdijk

Datum/Tijd
• 11 oktober 2023 - 07 januari 2024 van Hele dag


Paleis Soestdijk dankt zijn illustere status óók aan de vrouwen die hier de afgelopen eeuwen ´s zomers maar al te graag verbleven. In de najaarstentoonstelling ‘De vrouwen van Soestdijk’ zal het rijke verleden van dit paleis, gecombineerd met hedendaagse mode, design en ambacht, uitgebreid te zien zijn. De tentoonstelling wordt op woensdag 11 oktober officieel geopend door ontwerpster H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Vanaf donderdag 12 oktober is de tentoonstelling geopend voor het publiek.

Het begint allemaal met Catharina Hooft, vrouw van de Amsterdamse burgemeester: zij maakt van de eenvoudige hofstede Soestdijk een aantrekkelijke buitenplaats. Ten tijde van prinses Mary Stuart wordt dit zomerverblijf aan beide kanten uitgebreid met een aanbouw. Na haar ziet u de Française Hortense de Beauharnais, de koningin van ons land. In haar tijd wordt het huis gepleisterd. Ten slotte geeft de latere koningin Anna Paulowna huize Soestdijk vleugels: aan weerszijden worden de nu zo kenmerkende imposante colonnades gebouwd, die naar het tsarenpaleis uit haar jeugd verwijzen.

‘Hun invloed heeft geresulteerd in één van de meest interessante paleizen van Europa’, aldus Maya Meijer-Bergmans, eigenaar van Paleis Soestdijk. ‘De vrouwen die de afgelopen 375 jaar hun stempel drukten op het paleis en de tuinen hebben zó van de plek genoten – sommigen waren op slag verliefd’, vult curator Nicole Uniquole aan.

De schoonheid van Paleis Soestdijk zit met name in onvermoede details. ‘Zo is er een schitterend glas-in-loodplafond en zijn er originele badkamers op de eerste etage’, aldus Uniquole. Heel bijzonder dat die ruimtes tijdens deze tentoonstelling, van 11 oktober tot en met 7 januari, voor het eerst toegankelijk zijn voor publiek.’ Historica Reinildis van Ditzhuyzen verrichtte het onderzoek bij de tentoonstelling. Voor historische stukken werkt de curator samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarnaast zet Uniquole de verhalen van de vroegere bewoonsters kracht bij met ambacht, design en mode anno nu. ‘Mary Stuart had bijvoorbeeld een galerij van Delfts blauw met verse bloemen. De sensatie die zij daarbij voelde, willen we evenaren door een imposante installatie van het wereldberoemde Royal Delft te maken met de uitmuntende, duurzame kunstbloemen van Regina Floral Feelings.’

Ook andere gerenommeerde Nederlandse ontwerpers en kunstenaars luisteren de geschiedenis van het paleis op met hedendaagse objecten. Zo zijn er 3D geprinte glazen vazen te zien van Dirk van der Kooij, tonen Gemmy Woud-Binnendijk, Suzanne Jongmans, Frieda Mellema en Bas Meeuws hun fotografische meesterwerken, exposeert Edwin Oudshoorn zijn poëtische jurken, verrast Sebastiaan Brajkovic met gouden serviezen, geeft Luca Boscardin een kleurrijke knipoog met zijn grafische buitenbeelden en maken Marcel van Doorn en Joris Laarman indruk met een karakteristieke interieurobjecten. Studenten van het Hout- en Meubileringscollege geven blijk van hun kunnen met innovatief nieuw werk en hoogwaardige marqueterie.

Meer informatie.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.