Vijfde Louwe Kooijmanslezing

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 17 april 2013 van 19:30


Links: Eén van de bewerkingsplekken van de ruwe blokken jadeiet (© Pierre Pétrequin)Rechts: Blik op Mont Viso in de Italiaanse Alpen (© Pierre Pétrequin)
Links: Eén van de bewerkingsplekken van de ruwe blokken jadeiet (© Pierre Pétrequin) Rechts: Blik op Mont Viso in de Italiaanse Alpen (© Pierre Pétrequin)

De Louwe Kooijmanslezing is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden en de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden, ingesteld ter ere van het academisch afscheid van prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans in juni 2008.

Vijfde Louwe Kooijmanslezing door dr. Pierre Pétrequin
De vijfde Louwe Kooijmanslezing wordt gegeven op woensdag 17 april 2013 door dr. Pierre Pétrequin, directeur de recherche van het Centre National de la Recherche Scientifique aan de Université de Franche-Comté, Besançon. Hij is winnaar van de Prehistoric Society Europa Prize 2010. Zijn Engelstalige lezing heet: Production and circulation of Alpine jade axes during the V-IVth millenium in a European perspective. (Vervaardiging en uitwisseling van Alpiene jadeiet bijlen gedurende het vijfde en vierde millennium v.Chr. vanuit een Europees perspectief)

De verspreiding van bijlen van jadeiet
Vanaf het einde van het zesde millennium voor Christus werd jadeiet gedolven bij Monte Viso in de Italiaanse Alpen, op een hoogte van 1500 tot 2400 meter. Dit vormde het begin van een lange traditie van productie van de bekende grote bijlen: jadeiet, omphaciet en eclogiet. Tijdens het vijfde en vierde millenium raakten ze verspreid over heel West-Europa. Ze worden gevonden op aanzienlijke afstanden van de bron, met een oost-west verspreiding (Ierland-Bulgarije) van 3300 kilometer en een noord-zuid verspreiding (Denemarken-Sicilië) van meer dan 2000 kilometer.

De uitwisseling van Alpien jadeiet vertegenwoordigt een bijzonder fenomeen van contact en interactie tussen niet-egalitaire samenlevingen van een voorheen onbekende omvang. Varna (Bulgarije) in het oosten en de Golf van Morbihan (Bretagne) in het westen lijken deze twee polen van sociale dynamiek te vertegenwoordigen, met een belangrijke vormende invloed op het Europa van het vijfde en vierde millenium voor Christus.

Aanmelden
Graag vóór 15 april 2013 aanmelden door dit digitale aanmeldingsformulier in te vullen en te verzenden.

Entree: gratis
Voertaal: de lezing is in het Engels
Borrel: u bent welkom op de borrel na afloop van de lezing

Prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans
Prof.dr. Leendert Louwe Kooijmans kende een bewogen en invloedrijke carrière. Hij was conservator van de collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, hoogleraar Prehistorie aan de Universiteit Leiden en decaan van de Faculteit der Archeologie. Hij droeg in al deze hoedanigheden op belangrijke wijze bij aan de vorming van de Nederlandse archeologie. In deze innovatieve geest vindt de lezingenreeks plaats.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.