Webinar koloniale collecties

Locatie
• Online

Datum/Tijd
• 01 maart 2024 van 10:00 - 11:30


Een kerntaak van collectiebeherende instellingen is herkomstonderzoek. Onderdeel daarvan is de vraag of objecten of collecties uit koloniale context op een rechtvaardige manier zijn verworven. Een zorgvuldige omgang met koloniale collecties vraagt niet alleen om onderzoek, maar ook om samenwerking en kennisuitwisseling. In dit webinar helpen we je op weg.

In dit webinar bieden we informatie over het beleid koloniale collecties en maak je kennis met betrokken organisaties en experts.

Het Nederlandse beleid koloniale collecties wordt uitgevoerd langs drie lijnen: samenwerking met de herkomstlanden, een zorgvuldige behandeling van een teruggaveverzoek en herkomstonderzoek. De verantwoordelijkheid voor het herkomstonderzoek ligt bij de collectiebeherende instellingen zelf, zoals musea, universiteiten en bibliotheken.

Herkomstonderzoek is vaak complex. Om jouw instelling in dit werk te ondersteunen, is het Consortium Koloniale Collecties bijeengebracht. Dit webinar neemt je mee langs de belangrijkste zaken die je zeker moet weten én helpt je op weg voor jouw eigen situatie. Ook is er ruimte voor vragen.

Meer informatie.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.