De Koloniën van Weldadigheid zijn uniek op de wereld. Nergens is zo’n grootschalig plan gerealiseerd om met landbouw de armoede aan te pakken. De Koloniën vormden een experiment dat met vallen en opstaan werd uitgevoerd en ondanks de goede bedoelingen heeft geleid tot pijnlijke herinneringen en zwarte bladzijden in de geschiedenis van veel families.
De Koloniën Frederiksoord, Veenhuizen en Ommerschans in Nederland en de Koloniën in België, Wortel en Merksplas, zijn op weg om werelderfgoed te worden. De eerste Kolonie is gesticht in 1818 en de ambitie is om 200 jaar later in 2018 op de UNESCO werelderfgoedlijst te staan.
Programma
13:00 inloop;
13:30 Dré van Marrewijk, RCE, welkom en introductie op onderwerp en sprekers;
13:45 Geertje Bernaerts, Karvansera, zal in gaan op de manier waarop de koloniën door buitenlanders bestudeerd werden als na te volgen voorbeeld.
14:15 Paul Meurs, SteenhuisMeurs, grootschalige ontginning en inrichting van vrije en onvrije koloniën door de Maatschappij van Weldadigheid en hun ontwikkeling gedurende twee eeuwen.
14:45 Pauze
15:15 Jan Bouman, Land-id, Koers op Kolonielandschap, een autonoom landschap van orde en tucht. Inspiratie voor ontwikkeling, waarbij de landschappelijke waarden en het erfgoed van het landschap het fundament zijn.
15:45 Edwin Raap, UNESCO Cultural Landscape als bijzondere categorie van het cultureel erfgoed en de vraag of de Koloniën van Weldadigheid hieraan voldoen?
16:15 Vragen en discussie en daarna de borrel.
U bent van harte welkom. Aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden, opgave is wel verplicht middels deze link: http://www.formdesk.com/archis/wintermiddag
Geef een reactie