Film over grote restauratie van de Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg blinkt de bezoekers van het landgoed in Slochteren tegenwoordig weer tegemoet. Afgelopen anderhalf jaar onderging de borg met bijgebouwen een ingrijpende restauratie, die zo’n 1.8 miljoen euro heeft gekost. Hierbij was verduurzaming een belangrijk aspect. Behalve de borg zelf werden ook het Koetshuis, het Schathuis, de Oranjerie, het Hoofdhek en de bruggen grondig aangepakt.

Over de restauratie en alle belangrijke beslissingen die hierover genomen moesten worden is een korte film gemaakt. In de film, gemaakt door Marleen Godlieb en Joshua Vos, vertellen een aantal betrokkenen over de gang van zaken bij de restauratie. Het borggebouw staat hierbij in de hoofdrol.

De borg stond een half jaar rondom in de steigers, inclusief de toren, en was net een kunstwerk van Christo vanwege de totale verpakking in oranje doeken. De voet van de borg en het eiland waar het gebouw op staat werden verstevigd. Het dak werd hersteld en de pannen gingen er geheel af om een isolatielaag te kunnen aanbrengen. De zolders werden geïsoleerd en de vele ramen voorzien van ‘monumenten-isolatieglas’. Ook werd de aardbevingsschade gerepareerd en tot slot kreeg het geheel een goede schilderbeurt.

De film over de restauratie