Finalisten Landschapstalentprijs 2022 bekend

v.l.n.r.: Janin Hekman, Jasper Nillessen en Rianne Luring.

Uit 12 aanmeldingen heeft de jury drie jonge professionals gekozen die meedingen naar de titel Landschapstalentprijs 2022. Dit zijn (in alfabetische volgorde van voornaam): Janin Hekman (Arcadis), Jasper Nillessen (Veenenbos en Bosch Landschapsarchitecten) en Rianne Luring (Landschapsbeheer Groningen). Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het landschapsdomein en hun innovatieve werkwijzen. Op 30 juni 2022 zal de winnaar bekendgemaakt worden tijdens het Symposium Landschap Verbindt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer.

Kandidaten werden voorgedragen door hun opdrachtgever of leidinggevende of konden zelf met referenties zichzelf aanmelden. De winnaar van de Landschapstalentprijs ontvangt €3.000 en de overige twee finalisten elk €1.000 voor een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed verzorgt de uitvoering en financiering van deze stimuleringsprijs. Een jury met deskundigen vanuit het landschapsdomein beoordeelt de kandidaten op zichtbare blijk van een gepassioneerde en onderscheidende visie op het veld en de sector. Voor de Landschapstalentprijs bestaat de jury uit: Arjan de Zeeuw (juryvoorzitter en directeur Kennis & Advies RCE), Ben Kuipers (Landschapsarchitect, voorzitter NVTL), Elyze Storms-Smeets (Historisch geograaf, docent Wageningen University & Research), Sylvo Thijsen (directeur Staatsbosbeheer), Theo Spek (Hoogleraar Landschapsgeschiedenis, Rijksuniversiteit Groningen). 

Over de Landschapstalentprijs

In 2022 start de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) met de organisatie en uitreiking van de Landschapstalentprijs. De prijs is bedoeld voor jonge erfgoedprofessionals werkzaam op het gebied van landschap, ontwerp en ruimtelijke ordening in Nederland. Naast deze prijs organiseert de RCE sinds 2014 de Monumententalentprijs, sinds 2017 de Museumtalentprijs en sinds 2020 de Archeologietalentprijs.