Flip ten Cate: Erfgoed opnemen in bestemmingsplan

Vanaf 1 januari moet aan elk bestemmingsplan cultuurhistorisch onderzoek ten grondslag worden gelegd. Een onthutsend rapport van de Erfgoedinspectie beschrijft dat gemeenten nog nagenoeg geen cultuurhistorisch onderzoek uitvoeren, en dat ook nergens gedefinieerd is wanneer een cultuurhistorisch onderzoek eigenlijk naar behoren is uitgevoerd. Staatssecretaris Zijlstra schrijft aan de Tweede Kamer dat de RCE een project zal starten: “normen voor cultuurhistorisch onderzoek”, waarin o.a. een definitie wordt opgenomen. De resultaten worden, nog steeds volgens Zijlstra, via “Erfgoed en Ruimte” en via de cursussen van “Erfgoed in de praktijk” bekend gemaakt.

Is mijn scepsis hierover op zijn plaats? Want: (1) het is te laat om de resultaten nog dit najaar op te nemen in het cursusprogramma (als deelnemer in de ‘Programmacommissie’ weet ik dat het niet wordt aangeboden), (2) langs deze weg worden de inhoudelijk verantwoordelijken, namelijk de bestemmingsplanjuristen, niet of nauwelijks bereikt, (3) steeds vaker wordt in afwijking van het bestemmingsplan gebouwd – voor afwijken is een cultuurhistorische toets vreemd genoeg niet vereist, (4) cultuurhistorie in bestemmingsplannen maakt die bp’s gedetailleerder terwijl juristen en planologen ze nu juist globaler en vager willen hebben, en (5) minister Schultz van Haegen heeft aan de Kamer geschreven dat zij overweegt om volgend jaar het bestemmingsplan geheel af te schaffen!

Waar zijn we nu mee bezig, eigenlijk?

PS: de brief van Zijlstra met verwijzing naar het inspectierapport is hier te vinden: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32433-H.html

Deze discussie is te volgen via de linkedIn group Erfgoed en Ruimte (moet je wel LinkedIn profiel voor hebben)