‘Foute namen voor straten en tunnels moeten wél weg’

Het veranderen van ‘besmette’ namen voor straten, tunnels en bruggen getuigt van respect, schrijft student Lasse van den Dikkenberg, niet van zwakte. Wij willen toch ook niet wonen in de Adolf Hitlerstraat? Het intact laten van een naam is inderdaad niet hetzelfde als het vereren van een persoon. In Nederland is het echter gebruikelijk dat straatnamen gegeven worden aan mensen die je ver­eert.

  1. We hebben gelukkig nooit een Adolf Hitlerlaan gehad, dus dat is makkelijk. Zelfs geen Anton Mussertplein. De Amsterdamse Stalinlaan hebben we omgedoopt in Vrijheidslaan, niet eens zozeer vanwege zijn massamoorden maar omdat we in 1956 iets tegen hadden op het communisme, dat in 1945 nog erg populair was. Nou zijn dit zware gevallen, maar als het criterium zou moeten zijn dat we alleen straten vernoemen naar personen die we naar de maatstaven vandaag zouden moeten `eren’, vallen denk ik verreweg de meeste persoonsnamen af. Schilders en schrijvers blijven misschien, maar binnen – en buitenlandse staatslieden van voor zeg 1945 hebben vrijwel allemaal bloed aan hun handen, direct of indirect, leidden slavenstaten (inclusief de meeste van onze stadhouders en koningen) en veroverden koloniën (idem), lieten mensen executeren, noem maar op. En echt niet alleen Suid-Afrikaanse boerenleiders of generaal van Heutsz. Prins Maurits, Floris V, Trajanus, de lijst van boosdoeners is eindeloos lang. Een heilloze weg dus. zo’n memory hole. Netjes contextualiseren okee, zo leren de mensen ook nog iets van geschiedenis. Maar van geschiedenis ontkennen wordt letterlijk niemand wijzer. Het verleden was een rottijd, laten we ons daar maar bij neerleggen.

  2. de heer lasse van den dikkenberg is geen student; tenminste hij denkt niet goed na over dit soort zaken. dan immers zou hij beseffen dat het juist de dictator is die het verleden wil veranderen, die de namen van eerdere helden wil wegpoetsen ofwel uit het dagelijks leven wil verwijderen juist om zijn/haar eigen (wellicht kwalijke) verleden van hem/haarzelf of van hun voorgaande familieleden te kunnen wegmoffelen. want waar houdt het op dat weghalen van straatnamen; de volgende stap, en die hebben bepaalde lieden als lasse van den dikkenberg al bedacht, is het verwijderen van helden-namen uit boeken; sterker nog, het weghalen van helden-namen uit het dagelijks leven is de eerste aanzet tot boekverbrandingen. een exact zelfde gedachtengang was in het nabije verleden in duitsland de aanleiding om tot die boekverbrandingen te komen en hetzelfde vond al eerder in de geschiedenis plaats.
    ik zou zeggen lasse van den dikkenberg, “duik” eens in je eigen verleden en zie wat jou voorouders hebben mis- of gedaan. wellicht heb je dat al gedaan en is juist dat verleden jouw aanleiding om jouw standpunt in te nemen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.