Gigantisch OOG op watertoren Den Bosch

Op 15 september is een gigantisch groen OOG met een diameter van 4,2 meter aan de watertoren van Den Bosch gemonteerd, op een hoogte van 14 meter. Buurtbewoners keken nieuwsgierig toe hoe het OOG met een kraanwagen werd opgehangen. Aan de achterkant van de installatie is een stoel bevestigd waar bezoekers in plaats kunnen nemen, voor een magnifiek uitzicht op de stad. Wanneer het OOG zich sluit, neemt het de toeschouwer mee in een audiovisueel kijkspel.

Het OOG is onderdeel van OOG Den Bosch, een grootschalig kunstproject van stadkunstenaar Lucas de Man. In totaal zijn er vijf OGEN opgehangen aan prominente gebouwen van Den Bosch. Het OOG is met grote zorg voor mens en gebouw gemaakt. Pascal Leboucq, ontwerper van de installatie, zegt: ‘De ogen moeten de stad een menselijk gezicht geven. De bezoeker zit aan de binnenzijde van de installatie, achter de iris, kijkt door de pupil heen en ervaart zo op grote hoogte de stad en de wereld om hem heen. Om te voorkomen dat de gevel beschadigd raakt, raakt de installatie nergens de gevel’.

Wilt u zelf ervaren hoe het is om door het OOG te kijken? Van 25 september tot en met 1 november 2014 is het OOG geopend voor het publiek. Kaarten à €10 zijn te koop via de website. Een voorproefje van de kunstinstallatie OOG is te zien via: vimeo.com/102909320.

Nieuwsbrief BOEi