Graven naar een Romeins marskamp

Foto: Geldersch Landschap & Kasteelen

Op een locatie op de Loenermark worden momenteel opgravingen gedaan naar een Romeins legerkamp. Dit gebeurt door  archeologen en studenten van Saxion Hogeschool in het kader van Constructing the Limes.  

Constructing the Limes is een groot landelijk project dat door de Nederlandse Organisatie van Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wordt gesubsidieerd. Het project gaat over grenzen en hoe mensen die beleven en ervaren.

De archeologen van Saxion doen specifiek onderzoek naar de mobiliteit in de grenslandschappen van het Romeinse leger en concentreren zich op de zogenaamde tijdelijke Romeinse legerkampen. Deze kampen zijn vermoedelijk maar kort in gebruik geweest, bijvoorbeeld als marskamp of oefenkamp. In Nederland zijn er slechts twee tot vijf bekend waarvan de bekendste zich bevinden in Ermelo.

Digitaal- én veldonderzoek

De zoektocht naar de kampen is door de studenten allereerst achter de computer gestart door met hoogtekaarten, luchtfoto’s en allerhande kaarten de potentiële kampen te traceren. Op dit moment vindt in het veld een controletoets plaats. De resultaten lijken veelbelovend want er lijkt inderdaad een nieuw tijdelijk kamp te zijn gevonden! Vandaag wordt dat verder wereldkundig gemaakt door Saxion.

Geïnteresseerd in een korte impressie van de voorgeschiedenis van de zoektocht door staf en studenten naar de tijdelijke Romeinse kampen op de Veluwe? Beluister dan dit radiofragment.