De noordgrens van het Romeinse Rijk slingert dwars door ons land. Tweeduizend jaar geleden vormde de Rijn de limes, zoals het Latijnse woord voor grens luidt. Tientallen forten en andere versterkingen beschermden het Romeinse Rijk voor aanvallen van buitenaf. De Rijn vormde daarnaast ook de belangrijkste transportroute van die tijd. Juist aan deze rivier ontstonden belangrijke handelscentra met een mengelmoes van inheemse en Romeinse invloeden.
De limes ligt grotendeels ondergronds en is daarmee het grootste archeologische monument van ons land. De ondergrondse limes vormt een schatkamer aan informatie over de Romeinen en heeft daarom een grote cultuurhistorische waarde. Niet voor niets wordt het Nederlandse deel van de limes in 2020 voorgedragen voor de UNESCO-lijst van werelderfgoed.
De limes staat volop in de belangstelling. In de afgelopen twintig jaar is er veel archeologisch onderzoek gedaan en was er aandacht voor de limes in exposities, publicaties en bij Romeinen-evenementen. De nieuwste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd in de op 11 maart te verschijnen uitgave Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Gelderland. Dit boek biedt voor het eerst een overzicht van de rijke Romeinse geschiedenis van Gelderland. Het boek laat zien wie hier tweeduizend jaar geleden woonden en gelegerd waren, wat ze deden, dronken en aten en welke goden ze aanbaden. Plattegronden, foto’s en reconstructietekeningen geven een beeld van forten, villa’s, tempels, wegen, schepen, sieraden, gebruiksvoorwerpen en nog veel meer. Zo komt de verborgen limes van Gelderland weer tot leven!
Boekinformatie
Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Gelderland | Paul van der Heijden | 160 blz. | 22 x 28 cm | genaaid gebrocheerd met omslagflappen | ISBN 978-90-5345-327-8 | € 19,95 | te koop op www.matrijs.com en in de boekhandel
Geef een reactie