Grootste particuliere schenking ooit toegekend aan het Rijksmuseum

Amsterdam Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft aangekondigd dat een anonieme donateur een schenking van 12,5 miljoen euro heeft gedaan voor beeldententoonstellingen in de tuin. Dit is de grootste particuliere geldschenking ooit aan het Rijksmuseum, dat voor een derde van zijn inkomsten afhankelijk is van partners, fondsen en particuliere instellingen.

De schenker, die ervoor kiest om anoniem te blijven, ondersteunt al sinds 2013 de tentoonstellingen in de historische tuinen. Elk jaar zijn er vrij toegankelijke exposities te bewonderen van gerenommeerde kunstenaars, waaronder werken van Louise Bourgeois, Giuseppe Penone en Barbara Hepworth. Vanaf vrijdag kunnen bezoekers genieten van acht werken van de Britse landschapskunstenaar Richard Long.

Volgens het museum hecht de donateur veel belang aan het behoud van de toegankelijkheid van de tuinen, en deze schenkingen hebben dit mede mogelijk gemaakt. Eerder schonk de gulle gever – naar verluidt een natuurliefhebber – ook al ongeveer 700 tekeningen en aquarellen van dieren en planten. Daarnaast was hij of zij betrokken bij de tentoonstelling “Onderkruipsels”, waarin de veranderende perspectieven van kunst en wetenschap op insecten werden belicht.