Grote Kerk Breda druk bezocht tijdens open monument van de maand

De Grote Kerk was zaterdag 9 en zondag 10 mei Open Monument van de Maand mei. Het weekend was een voorproefje op de Open Monumentendag in september. Bijna 2500 bezoekers kwamen binnen en buiten kijken naar dit bijzondere pand en namen deel aan de vele gratis activiteiten.

Afwisselend programma
Wie voor het eerst in de Grote Kerk kwam, kreeg deze dagen een stoomcursus ‘Breda en de Grote Kerk’ voorgeschoteld. Met de torenbeklimming en de stadswandeling met historische personages ‘Wie ben ik?’ werd de basis gelegd. De banden van de stad met Vincent van Gogh kwamen aan bod bij de Van Gogh Experience, waar iedereen een vorkje mee kon prikken aan tafel bij de aardappeleters. En wie dat nog niet wist, hoorde dat de grootvader van Vincent hier ooit predikant was. De kleinste bezoekers maakten een muur vol kleurige zelfportretten. De groteren konden een kunstschilder het hemd van het lijf vragen.

Ook voor gevorderden
In het programma was bewust rekening gehouden met de bekendheid van de kerk in de omgeving. Voor wie het gebouw al goed dacht te kennen, was de rondleiding ‘zoldergeheimen’ over de gewelven en onder de kap een nieuwe uitdaging. En elk uur vulden mysterieuze en serene klanken van het project What You See Is What You Hear de hele ruimte. Door deze klanken ontstonden zandpatronen op een trilplaat. Dit project wordt van 11- 13 september nog uitgebreid met live muziek en zal dan ook met water werken.

Actueel
De theatervoorstelling ‘Kerk te koop’ sloot aan bij de actuele discussie over de omgang met monumenten. Op een speelse, maar tegelijkertijd zeer geloofwaardige manier, spoorden de acteurs groot en klein aan om na te denken over bijzondere gebouwen en het behoud ervan. Dit verhaal krijgt een vervolg bij het bekende onderdeel ‘Duik in het duister’ tijdens de Open Monumentendag in september.