Grote Kerk Breda open monument van de maand mei

Grote Kerk Breda Foto: Gemeente Breda

De Gemeente Breda is trots dat de Grote Kerk door de landelijke Stichting Open Monumentendag is uitgeroepen tot open monument van de maand mei. Op zaterdag 9 mei en zondag 10 mei opent de kerk van 11.00 – 17.00 uur haar deuren. Dankzij een afwisselend programma kunnen bezoekers op een nieuwe manier kijken en luisteren naar, maar ook bezig zijn met dit bijzondere en koninklijke monument. Alle activiteiten hier zijn gratis toegankelijk.

unnamed (1)

Koninklijk monument
De Grote of Onze-Lieve-Vrouwe Kerk, met de ruim 97 meter hoge toren, is een rijksmonument met veel details uit de vijftiende en zestiende eeuw, en ook uit later tijd. Het koor, het schip met de zijkapellen, het drieluik door Jan van Scorel en de Prinsenkapel zijn maar een paar bezienswaardigheden in een lange rij. Wethouder Selçuk Akinci van Cultuur en Erfgoed: “Voor mij is de Grote kerk het fraaiste staaltje van Brabantse Gotiek in Nederland. Daarnaast is de kerk nauw verbonden met de Nassaus. Niet alleen betaalden zij delen van de bouw; alle Nassaus tot aan Willem van Oranje werden er ook begraven. Sterker nog: in zijn testament gaf Willem van Oranje aan dat hij begraven wilde worden bij zijn familieleden, zijn eerste echtgenote Anna van Egmont en zijn oudste dochtertje Maria. Maar helaas hebben de Spanjaarden daar een stokje voor gestoken”.

Grote Kerk, Breda Foto: Gemeente Breda
Grote Kerk, Breda Foto: Gemeente Breda

Programma
Breda biedt op 9 en 10 mei een afwisselend -en gratis- programma aan om de kerk van binnen en van buiten op een nieuwe manier te leren kennen. Bezoekers kunnen dat weekend genieten van theater, multimediale belevenissen, torenbeklimmingen, rondleidingen over de zolder van de kerk, daar waar je normaal nooit mag komen, een mysterieuze muziek-en-zand-beleving, stadswandelingen met personages uit de Gouden Eeuw van Breda, en zijn er speciale activiteiten voor de allerkleinsten.

Meer informatie
Het complete programmaoverzicht voor zaterdag 9 en zondag 10 mei is te lezen en als pdf te downloaden vanaf de speciale website. Het adres is www.monumentvandemaand.nl.