Kasteel Wijchen
Kasteel Wijchen Foto: Blokhof via Wikimedia CC BY-SA 3.0

Grote zorgen in Gelderland: wie gaat duizenden monumenten straks onderhouden?

In Gelderland is een groot tekort aan restauratievakmensen. Zo’n 17.000 Gelderse monumenten zijn afhankelijk van vakmanschap. Goed opgeleide restauratiespecialisten zijn keihard nodig om ons culturele erfgoed te behouden voor de toekomst. Daarom starten het Gelders Restauratie Centrum en de Monumentenwacht Gelderland samen een wervingscampagne.

“Er zijn per jaar tussen de 70 en 100 nieuwe restauratiespecialisten nodig in Gelderland”, vertelt woordvoerder Climmy Hanssen aan de Stentor (€). Nu komen er jaarlijks ongeveer twintig restauratiespecialisten van de opleiding af, te weinig dus. “Het vak is niet populair onder jongeren. Het heeft het imago van een oud ambacht. Terwijl het tegenwoordig heel innovatief is. Restauraties worden met nieuwe technieken uitgevoerd, zoals 3D-printers.”

Het Gelders Restauratie Centrum en de Monumentenwacht Gelderland hebben een online platform opgezet om mensen enthousiast te maken voor het restaureren en meer informatie te geven over opleidingen die gevolgd kunnen worden.

Video Ieder zijn vak