Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Nu staat het pand er troosteloos bij.
Nu staat het pand er troosteloos bij. Beeld: still video de Stentor

Grote zorgen om verval wereldberoemd Centraal Beheer-pand in Apeldoorn

Hoe moet het verder met het iconische Centraal Beheer-pand in Apeldoorn? Vastgoedbedrijf Certitudo Capital had uitgewerkte plannen om het internationaal geroemde kubusgebouw een tweede leven te geven. In het gebouw, dat in 2022 precies vijftig jaar geleden is neergezet, zouden 350 woningen en kantoren komen (bekijk hier de plannen). Maar Certitudo lijkt het project niet financieel rond te krijgen. Intussen raakt het complex in verval.

“Ze hebben waarschijnlijk gedacht een eenvoudig pand te kopen. Het is ze misschien een beetje boven het hoofd gegroeid”, denkt Architect Herman Hertzberger (88). Het gebouw is namelijk van grote historische betekenis: het beïnvloedde het kantoorleven in binnen- en buitenland. Hertzberger hoopt op actie van de gemeente. Zij laat weten in contact te zijn met Certitudo en andere potentiële ontwikkelaars.

Nu staat het pand er troosteloos bij.
Nu staat het pand er troosteloos bij. Beeld: still video de Stentor

Apeldoornse politieke partijen en ook documentairemakers Wouter Snip, Jaap Veldhoen en Patrick Minks, die al vijf jaar bezig zijn met een documentaire over het gebouw en zijn maker Hertzberger, maken zich inmiddels zorgen. De heren hebben een brandbrief opgesteld om gemeente en projectontwikkelaar te laten bewegen. Ze hopen dat zoveel mogelijk mensen deze brief zullen opsturen naar de gemeente.

Bronnen: De Stentor (13-03-21, €) en In de buurt (15-03-21)