Gunay Uslu is nieuwe staatssecretaris van Cultuur en Media

Gunay Uslu. Foto: Linkedin

Gunay Uslu neemt voor D66 als staatssecretaris in het nieuwe kabinet de portefeuille Cultuur en Media op zich. Met haar achtergrond in o.a. erfgoedstudies verwachten we een goede vier jaar voor de erfgoedsector.

Gunay Uslu is cultuurhistoricus afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Haar expertise ligt in de geschiedenis van de Europese cultuur, erfgoedstudies, museumstudies en cultuurbeleid, management en organisatie. Ook was ze projectmanager educatie en evenementen bij het Rijksmuseum Amsterdam. Ze was sinds 2019 een gewaardeerd en betrokken lid van de Raad van Toezicht van Eye Filmmuseum. Uslu was ook lid van de adviesraad van Vereniging Rembrandt, Allard Pierson, het Mauritshuis, leerstoel Verdraagzaamheid aan de Universiteit Leiden, bestuurslid van het NIOD fonds en voorzitter van Corendon Foundation.

Gunay is een zus van Atilay Uslu, de oprichter van touroperator Corendon. Zij is sinds de oprichting betrokken geweest bij het familiebedrijf. De afgelopen jaren transformeerde zij daar als Director Development verouderde kantoorgebouwen tot nieuwe hotels en renoveerde ze monumentale hotelgebouwen.

De redactie vindt het goed nieuws dat er weer een staatssecretaris voor cultuur en media is. Bovenal zijn we blij met haar achtergrond in erfgoedstudies en haar ervaring met het transformeren van monumentale panden. Nooit eerder was er een staatssecretaris met een achtergrond in erfgoed. We hopen dat onze sector de komende vier jaar beter op de agenda wordt gezet!

Diversiteit

Tegen Het Parool zei ze dat ze het belangrijk vindt dat er ruimte is voor diverse geluiden in de samenleving. “De generatie van mijn kinderen, mijn dochter van negentien en zoon van zestien jaar, zien geen huidskleur. De vrienden van mijn kinderen zijn van alle culturen, zo stellen ze zich ook voor: ik ben half Indonesisch, half Russisch of een kwart Colombiaans of een zestiende Fries.”

Met haar Turkse roots zal er wellicht een nieuwe wind gaan waaien door de erfgoedsector. Meer aandacht voor culturele diversiteit in de gebouwde erfgoedsector vindt de redactie ook van belang. Lees hier onze blogserie over diversiteit ‘Boerenkool met halal worst’.