In reactie op de structuurvisie infrastructuur & ruimte (SVIR) van het kabinet stelt het H-Team dat nog te veel wordt uitgegaan van groei en bijbouwen. De verwachte cijfers van leegstand, demografische krimp en economische stagnatie geven duidelijk aan dat we het zeker de komende 10 jaar moeten doen met wat er nu in Nederland aan gebouwen staat. Heel veel meer zal er niet meer bij komen.
Persbericht h-Team
De SVIR lijkt echter bijna geschreven met het optimisme van de wederopbouw, terwijl een systeemverandering nodig is in denken en doen rondom de herontwikkeling van de bestaande voorraad gebouwen. De rijksoverheid moet hier duidelijk de toon zetten. Aangegeven moet worden dat ‘meer en nieuw’ niet beter is dan ‘minder en gebruikt’; integendeel. Bestaande gebouwen, en dat geldt bij uitstek voor karakteristieke en monumentale gebouwen, bezitten waarden en kwaliteiten die nieuwbouw niet kan evenaren. Ze vormen de ankers van aansprekende gebiedsontwikkelingen.
En dat is wat onze ruimtelijke economie nodig heeft.Daarnaast mag van de rijksoverheid worden verwacht dat zij een kwalitatieve visie aanreikt op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. Nederland moet een land zijn waar het voor de burgers goed toeven is. Het dient zich daarnaast ook internationaal te kunnen profileren. Een kwalitatief goed woon- en vestigingsklimaat is daarvoor een absolute voorwaarde.
De aandacht van de SVIR gaat nu echter vooral uit naar de infrastructuur. In de SVIR wordt daardoor de kans gemist om het vraagstuk van economische duurzaamheid te verbinden met dat van ruimtelijke kwaliteit. Nederland is in de SVIR niet gepresenteerd als een sterk merk, maar als de berm van de landelijke infrastructuur.
Tenslotte moet de rijksoverheid de keuze voor decentralisatie van de ruimtelijke ordening naar de mening van het H-team begeleiden door het aanreiken van concrete instrumenten aan andere overheden, wil dit ingrijpende proces kans op
slagen hebben.
————————————————–
Vanuit het architectuur- en monumentenbeleid is herbestemming benoemd tot peiler voor het Rijk. Daartoe is een Nationaal Programma Herbestemming ingesteld van waaruit het H Team is geïnstalleerd. Het H Team bestaat uit Duco Stadig (voorzitter), Jean Baptiste Benraad, Arno Boon, Helen van Duin, Wessel de Jonge, Marinke Steenhuis en Rudy Stroink. De Rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed, Wim Eggenkamp, is q.q. agendalid. Voor meer informatie zie www.herbestemming.nu
In Utrecht verwacht men in 2020 1.800 ha te herstructureren bedrijventerrein, dat is 18 vierkante kilometer. Plus 1,5 miljoen vierkante meter leegstaande kantoorgebouwen in de agglomeratie Utrecht. Daar passen 15.000 woningen in. Voor de broodnodige starters-en studentenwoningen is geen geld.
De leegstaande panden zijn investeringen van pensioenmaatschappijen, banken en levensverzekeringen. Daar gaat ons pensioen!
Ga eens kijken in Oost Duitsland wat 20 jaar leegstand met een pand doet. Berk in de dakgoot, bos op de parkeerplaats, gebroken ramen, dichtgetimmerd, vandalisme, keer een brandje geweest.
Dankuwel kabinet, regeren is toch vooruitzien?