Heemschut: breng Soestdijk terug in nationale handen

Paleis Soestdijk Foto: onbekend via Wikimedia CC BY-SA 3.0
Paleis Soestdijk

 

De Staat der Nederlanden moet paleis Soestdijk in Baarn terugkopen en opknappen. Dat stelt Heemschutdirecteur Karel Loeff nadat het NRC vandaag naar buiten bracht dat de renovatie van het paleis en het landgoed nog steeds stil ligt. Nationaal erfgoed is daarmee in gevaar.

Heemschut pleitte al eerder om Soestdijk weer in nationale handen te brengen. Na vandaag is die oproep nog urgenter geworden. Heemschut blijft de verkoop van Soestdijk via een openbare inschrijving een historische vergissing vinden. “Welk land verkoopt nu zijn eigen paleizen aan de markt?”, aldus Loeff. 

Op 8 juni 2017 maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend dat het paleis en het bijbehorend landgoed voor 1,7 miljoen euro werd verkocht aan MeyerBergman Erfgoed Groep. Het paleis en landgoed zouden een “proeftuin” moeten worden voor innovatie, waar instituten, bedrijven en starters zich aan elkaar zouden kunnen presenteren. Ook zouden er horecavoorzieningen komen. 

NRC meldt vandaag dat het plan in een impasse verkeert en dat de beloofde restauratie van dit nationale topmonument nog altijd wacht. Ook zijn de plannen inmiddels zo veranderd dat ze ver afgedreven zijn van de oorspronkelijke inschrijving. “We doen een beroep op nieuwe kabinet: zorg voor de cultuur. Koop het paleis terug, investeer zelf in de restauratie en zoek daarna een passende herbestemming. Het huidige idee: projectontwikkeling met winst,  is gebaseerd op het oude denken. Heemschut pleit ook voor een beroep op filantropie: er zijn genoeg echte weldoeners in Nederland met voldoende vermogen om een minder belastend plan voor natuur, toerisme en omgeving uit te voeren.”

Heemschut zal de partijen in de Kamer een brief sturen om Soestdijk onderdeel te maken van de nieuwe kabinetsformatie.