Hendrick de Keyser Monumenten opent nieuw museumhuis in Hilversum

Op vrijdag 20 oktober opent ‘Huis Sloëtjes’, het nieuwste museumhuis van erfgoedorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten, haar deuren. In dit rijtjeshuis uit 1955 aan de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum stap je zó een tijdcapsule in. Het interieur is door het echtpaar Ton en Nel door de jaren heen amper veranderd, en zoon Henk heeft ’t vervolgens met veel liefde gekoesterd en bewaard. Zijn dinky toys staan nog in het Tomado rekje, de trouwkleding hangt nog in de kast, en zelfs de bonnetjes en kerstkaarten liggen nog netjes in de la. Dat maakt dit heel gewone rijtjeshuis heel bijzonder.

Een leven lang bewaren

Het verhaal van dit unieke museumhuis begint met een eenvoudig grijs schriftje. Datum: 14 september 1955. Op die dag treden Ton Sloëtjes en Nel Vos in het huwelijk. Het schriftje somt de honderdenvijf cadeaus op die het bruidspaar krijgt: een botermesje, een presenteerblaadje, een asbak, een snijbonenmolentje, advocaatlepeltjes en zo gaat de lijst nog even door. Het is de uitzet voor hun nieuwbouwwoning in de J.P. Coenstraat 80 in Hilversum.

Een mensenleven later gaat Henk Sloëtjes, enig kind van Ton en Nel, door de spullen in zijn ouderlijk huis. Niet om deze in vuilniszakken aan de straat te zetten, maar om ze te bewaren. In de kantlijn van het schriftje markeert hij de cadeaus die hij heeft kunnen terugvinden in het huis. Het zijn er meer dan zestig. En niet alleen dit grote aantal huwelijksgeschenken is bewaard gebleven. Het stel heeft gedurende hun leven bijna alles bewaard; van meubels en serviesgoed tot kerstversiering en bonnetjes.

Een heel bijzonder, doodgewoon rijtjeshuis

Omdat Henk Sloëtjes het huis en de daarin aanwezige spullen, en herinneringen aan de voorbije tijd wilde behoeden en bewaren, liet hij het huis na zijn overlijden in 2021 na aan Hendrick de Keyser Monumenten. Het huis werd hiermee toegevoegd aan de rijke collectie historisch of architectonisch waardevolle huizen van de vereniging. Tussen al deze bijzondere huizen, van eeuwenoud stadpaleis tot vissershuisje, van rococo tot Rietveld, lijkt Huis Sloëtjes een doodnormaal rijtjeshuis. En typische doorzonwoning met alledaagse dingen die je in vrijwel elk huishouden kunt vinden. Maar juist die gewoonheid maakt het heel bijzonder. Zo bijzonder, dat het huis nu te bezoeken is als museumhuis.