Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
De Gele Loods, Vesting Naarden Foto: Monumentenbezit

Herbestemming voor Gele Loods in Vesting Naarden

Op initiatief van Monumentenbezit is op maandag 11 januari gestart met de herbestemming van de Gele Loods op het Ruijsdaelplein in de Vesting Naarden. In zes maanden tijd wordt de huidige, lege loods gebruiksklaar gemaakt voor de nieuwe huurder Stichting de Gele Loods, die het geheel gaat exploiteren als bezoekerscentrum.

Als alles volgens planning loopt, opent deze zomer het nieuwe bezoekerscentrum van Naarden in de Gele Loods. Gedurende de verbouwing wordt ingezet op behoud voor de toekomst. Ook zal op duurzaamheid ingezet worden door middel van vernieuwde isolatie en een luchtwarmtepomp.
 
Het VVV-kantoor en de bijbehorende winkel – nu gesitueerd in de Utrechtse Poort, direct naast de Gele Loods – zullen verhuizen naar de Gele Loods. Daarbij zal plaats gemaakt worden voor een tentoonstellingsruimte en een filmzaal. De tentoonstelling zal zich richten op de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de rol die de Vesting Naarden hierin speelt. De filmzaal biedt de mogelijkheid tot verdieping op de tentoonstelling. De huidige plaats van het VVV-kantoor blijft in gebruik voor ondersteunende activiteiten ten behoeve van het bezoekerscentrum. De Rabozaal in de Utrechtse Poort zal beschikbaar blijven als vergaderlocatie voor externen.
 
De Gele Loods werd in 1882 gebouwd als bergplaats voor de dienst der Genie. In de jaren 1930 werd hij gebruikt als opslag voor het Regiment Motorartillerie. De loods bevindt zich nog vrijwel volledig in zijn oorspronkelijke staat. Er hebben in Naarden veel meer van dit soort loodsen gestaan, maar die zijn in de loop der tijd verloren gegaan of afgebroken. De Gele Loods is de enige houten loods die nog over is. Na jaren van leegstand krijgt dit monument een zinvolle bestemming.