Zaterdag 26 september vindt de officiële opening plaats van Kasteel De Keverberg in het Noord Limburgse Kessel. Bijna 71 jaar na de verwoesting in november 1944 wordt het gebouw weer bruikbaar. Het ontwerp van de herbouw kenmerkt zich door een mix van oud en nieuw. Want aan de ruïne is helemaal niets veranderd en alles dat is toegevoegd, is gebeurd met eigentijdse materialen. Vanaf nu doet het rijksmonument dienst als locaties voor trouwerijen, vergaderingen, seminars, exposities en rondleidingen.
Naast een bijzonder gebouw is de herbouw ook een bijzonder project. Want ruim zestig vrijwilligers hebben samen meer dan vijfentwintig duizend uur vrijwilligerswerk verricht om de herbouw mogelijk te maken.
Historie van het gebouw
De historie van Kasteel De Keverberg begint in de tiende eeuw. Toen werd op deze plek een vierkante natuurstenen toren gebouwd van vijftien meter hoog op een fundering van oersteen en maaskeien. Vanaf deze toren werd tol geheven voor zowel het scheepvaartverkeer als voor verkeer dat bij Kessel van Brabant naar Keulen trok of en vice versa. Van deze oorspronkelijke toren zijn tijdens de herbouw delen gevonden en blootgesteld. U kunt deze met eigen ogen aanschouwen tijdens een rondleiding door Kasteel De Keverberg. Later is deze vierkante toren deels afgebroken en is de motte verder verhoogd waardoor de negen meter hoge plateauheuvel ontstond. Op die heuvel, van waaruit u een uniek Maaspanorama ervaart, werd in de twaalfde eeuw een mergelstenen ringmuur gebouwd. Binnen die ringmuur is in de dertiende eeuw een zaal gebouwd met daarbij een poorttoren. Vervolgens werd in de veertiende eeuw een vierkante woontoren aan het bouwwerk toegevoegd en in de vijftiende eeuw de Maastoren. Beetje bij beetje ontstond zo de vorm van het kasteel zoals dat tot 17 november 1944 de skyline van Kessel markeerde. Toen werd het kasteel aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in brand gestoken. De binnenmuren werden vernield en van het interieur bleef niets over. De toenmalige bewoners, de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid, zagen geen kans om het kasteel te herbouwen en zo werd de burcht een ruïne. Een ruïne bestaande uit een ringmuur met nissen en kantelen, een gedeelte van de weergang, enkele muren van de grote zaal en de Maastoren en de Donjon (woontoren). In 1953 kocht de toenmalige gemeente Kessel de restanten aan. .Vervolgens werd de ruïne onder leiding van Professor Renaud geconsolideerd, er werden maatregelen genomen waardoor wind en regen de ruïne zo min als mogelijk zouden aantasten.
Programma opening
Het herbouwde kasteel wordt feestelijk geopend met een concert van niemand minder van Guido’s Orchestra Band op zaterdagavond 26 september. Kaarten hiervoor zijn te koop op diverse voorverkoopadressen in Peel en Maas. Een overzicht hiervan is te vinden op www.kasteeldekeverberg.nl. Zondag 27 september is er een open dag en dus de mogelijkheid om kennis te maken met het nieuwe kasteel en de nieuwe kasteeltuin. Omdat ook het herbouwde kasteel natuurlijk een maximale capaciteit heeft, is er een maximaal aantal personen per tijdsvak dat het kasteel kan bezoeken. Heb je die dag pech? Dan kun je een voucher krijgen voor een bezoek op een ander moment. Hoe dan ook is het de moeite waarde om die dag gezellig naar de kasteeltuin te komen. Want er zijn optreden van bijvoorbeeld PLAT en Khick, er is toneel en er lopen verhalenvertellers rond én het is mogelijk om De Keverberg vanaf het water te bekijken.
Geef een reactie