Het Allard Pierson Museum Amsterdam vernieuwt

Allard Pierson Museum, Amsterdam
Allard Pierson Museum, Amsterdam

In april 2019 start het Allard Pierson met een verbouwing en een aanbouw. Daarmee creëert het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) meer ruimte voor presentaties en publiek. Belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de gratis toegankelijke zone Allard Pierson Live waar ook de faculteiten van de UvA een podium krijgen.

Het gebouw van voorheen het Allard Pierson Museum dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd. Nu is het Allard Pierson toe aan een vernieuwing die voor meer toegankelijkheid zorgt. Aan de zijde van het Turfdraagsterpad verrijst binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen. Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.

Meer ruimte voor tentoonstellingen en publiek
Het Allard Pierson krijgt er door de verbouwing 500 m2 bij voor tentoonstellingen en 500 m2 voor publieksruimtes. De vernieuwingen geven het gebouw een meer open karakter en zorgen voor een duidelijke verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank wordt hersteld door het tochtportaal tussen de metershoge deuren te verwijderen. Net als vroeger zullen die deuren tijdens openingstijden weer wijd openstaan.Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw wordt in het gebouw het gratis toegankelijke Allard Pierson Live gecreëerd. Daar kunnen bezoekers, conservatoren, vrijwilligers en studenten werken met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties. In deze ruimte komen ook een museumwinkel en een café, en krijgt de universiteit een podium voor onderzoeksresultaten.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
Allard Pierson Museum, Amsterdam Foto: Peter Eijking via Allard Pierson Museum

Bron van kennis en verhalen
De verzamelingen van het Allard Pierson bestrijken tienduizend jaar cultuurgeschiedenis en variëren van Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Middeleeuwse manuscripten en zeventiende-eeuwse kaarten tot de recent verworven strips van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg en Irma Boom. De oorsprong van de omvangrijke erfgoedverzameling van de UvA ligt bij de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd deze bibliotheek onderdeel van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de huidige universiteit. De collecties vormen samen een van de belangrijkste erfgoedcollecties van Europa en blijven een onuitputtelijke bron van kennis en verhalen. Onderzoekers en belangstellenden kunnen alle stukken op aanvraag inzien in de onderzoekzaal. Het vernieuwde Allard Pierson nodigt het publiek uit tot nieuwsgierigheid en meedoen. Komend jaar wordt de herinrichting van de semipermanente tentoonstelling voltooid.

De verbouwing en herinrichting zijn mede mogelijk door de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdams Universiteitsfonds, Stichting Dioraphte, het Mondriaan Fonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij. Atelier PRO heeft de aanpassingen van het gebouw ontworpen. MVB Bouw BV verricht de bouwkundige verbouwing en de installaties worden uitgevoerd door Heijmans Utiliteit BV.

Wie was Allard Pierson?
Allard Pierson (1831-1896) was een van de meest vooruitstrevende denkers uit de negentiende eeuw. Hij werd geboren in een welvarend Amsterdams gezin en kreeg de kans zich breed te ontwikkelen.

Op alle terreinen van de wetenschap was Allard Pierson wars van vastgeroeste ideeën. Toen de Universiteit van Amsterdam in 1877 officieel werd opgericht, viel de keuze op hem voor de functie van hoogleraar kunstgeschiedenis, esthetica en moderne talen. Als gepassioneerd liefhebber van kunst en wetenschap in de breedste zin van het woord was hij een voorbeeld voor veel studenten.

Het Allard Pierson, hét museum en hét kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam, draagt met trots zijn naam.

Allard Pierson Museum, Amsterdam
Allard Pierson Museum, Amsterdam Foto: Mirjam Taverdin via Allard Pierson Museum