Scheepvaartmuseum
Tekenen contract Het Scheepvaartmuseum en Port of Amsterdam Foto Dennis Bouman

Het Scheepvaartmuseum en Port of Amsterdam ondertekenen meerjarig partnerschap

Voor de realisatie van de nieuwe tentoonstelling over de haven van Amsterdam gaat Het Scheepvaartmuseum een vijfjarig partnerschap aan met Port of Amsterdam. Met de nieuwe presentatie zal de eeuwenoude relatie en wederzijdse afhankelijkheid tussen Amsterdam en de haven worden getoond.

Nieuw verhaal

‘Amsterdam is ontstaan als haven en maritiem tot in de vezels. Dat verhaal moet steeds opnieuw verteld worden, omdat de band tussen haven en stad voortdurend verandert. Als ‘scènes uit een huwelijk’, aldus Michael Huijser. De nieuwe actuele presentatie laat niet alleen de eeuwenoude relatie maar ook de huidige en toekomstige wederzijdse band tussen Amsterdam en haar haven zien. ‘De haven van nu is des te meer verbonden met de stad, omdat veel actuele vraagstukken in de haven neerslaan. Zo vindt de aanvoer en opslag van schone energie en de circulaire verwerking van het stadse afval in het havengebied plaats’, aldus Koen Overtoom.Het is de bedoeling om naast de vaste tentoonstelling reizende tentoonstellingselementen te creëren, die ook buiten de muren van het museum het verhaal van de Amsterdamse haven aan een breed publiek presenteren. De tentoonstelling zal tijdens het SAIL jaar 2020 openen.


Over Het Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe water werelden verbindt. Het museum presenteert topstukken uit één van de meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld. Naast tentoonstellingen op historisch vlak toont het museum werk van hedendaagse internationale kunstenaars en vormgevers. Met 350.000 bezoekers per jaar bevindt het museum zich in de top 5 van de meest populaire, leerzame dag attracties van Nederland en is het daarmee een trekpleister voor binnen- en buitenlandse bezoekers. www.hetscheepvaartmuseum.nl


Over Port of Amsterdam

De Amsterdamse haven is de vierde haven van West-Europa en groot in de overslag en verwerking van energieproducten. Het Noordzeekanaalgebied sloeg in 2018 ruim 100 miljoen ton goederen over waarvan circa 82 miljoen ton in de haven van Amsterdam. In de havenregio werken in totaal ruim 68.000 mensen bij bedrijven in de haven en bij havengerelateerde bedrijven. Daarvan werken zo’n 31.000 mensen in Amsterdam. Port of Amsterdam heeft de ambitie om op duurzame en innovatieve wijze waarde toe te voegen voor klanten en omgeving. De onderneming stimuleert groei bij bedrijven, waarbij zorgvuldig wordt omgegaan met beschikbare ruimte en kwaliteit van water, bodem en lucht. Als Port of partnerships werkt Port of Amsterdam intensief samen met partners in het bedrijfsleven, stad en regio. Voor meer informatie ga naar:www.portofamsterdam.com.