Het was een geslaagde Dag van het Kasteel

Speech Hidde van Kersen op Kasteel Hoensbroek. Foto door: Mirthe Marsman.

Er waren ruim 100 kastelen te bezoeken op de Dag van het Kasteel en er was van alles te doen, onder andere rondom het thema ‘Rampjaar 1672’. Duizenden vrijwilligers waren in touw om het evenement in goede banen te leiden.

De Dag van het Kasteel werd feestelijk geopend met een speech van een bestuurder van Dag van het Kasteel (Hidde van Kersen) tijdens de ANWB-prijsuitreiking ‘Mooiste kasteel van Nederland’. Kasteel Hoensbroek (LI) mag zich ’het allermooiste kasteel van Nederland’ noemen. Ruim 30.000 ANWB-leden hebben hun stem uitgebracht en de vakjury koos uiteindelijk voor Kasteel Hoensbroek uit een top 5 waarin ook Kasteel Westhove (ZL), Kasteel de Haar (UT), Kasteel Huis Bergh (GD) en Kasteel Doorwerth (GD) stonden. 

Vanaf vandaag is het nieuwe ANWB boek ‘De allermooiste kastelen van Nederland’ verkrijgbaar in de boekwinkel en online. Vijftig kastelen, waaronder de winnaar van de verkiezing, hebben een plek gekregen in het boek. Het boek biedt historische achtergronden én informatie over activiteiten in en om het kasteel en landgoed. Ook vinden lezers spannende verhalen over veldslagen en belegeringen, logeerpartijen van keizers en koningen en flamboyante bewoners, van toen en nu.  

Stichting Dag van het Kasteel organiseerde voor de vijftiende keer het landelijk publieksevenement Dag van het Kasteel. Vandaag openden kastelen, buitenplaatsen en landgoederen hun poorten voor publiek. Ook poorten die normaal gesloten blijven, gingen vandaag van het slot. Op meer dan honderd locaties in heel Nederland werden verschillende activiteiten georganiseerd. Bezoekers genoten van rondleidingen, proeverijen, kinderactiviteiten, tentoonstellingen en bovenal van deze bijzondere plekken zelf. 

Dit jaar stond er weer een interessant thema centraal waar veel locaties zich bij aansloten. In het licht van het Rampjaar 1672, nu 350 jaar geleden, was het thema ‘Een ramp is van alle tijden’. Alle locaties hadden hun eigen rampenverhalen, toonden hun veerkracht en vertelden hoe de rampen overwonnen werden. We kijken terug op een succesvolle editie!