Hilversums raadhuis wordt aangetast door betonrot

Raadhuis Hilversum Dudokpark

Het iconische Dudok-monument ondergaat een volledige renovatie, waardoor er nu ook mogelijkheden zijn voor vloerverwarming. Niet alleen zijn de vloeren van de vergaderruimtes, zoals de Koffiekamer en Tuinkamer, in het Hilversumse raadhuis aangetast door vocht, maar op meerdere locaties is ook de wapening (technische versterking) aan het roesten. Als gevolg hiervan moeten de dekvloeren van dit historische gebouw worden verwijderd.

Hoewel het een financiële tegenvaller is, brengt het ook een interessant voordeel met zich mee: vloerverwarming wordt nu overwogen. Aan het einde van vorig jaar kwamen de problemen in de vergaderruimtes aan het licht. Er vielen kleine stukjes beton uit het plafond in de Tuinkamer. Al snel werd duidelijk dat zowel de vloeren van deze vergaderruimte als die van de erboven gelegen Koffiekamer in slechte staat verkeerden. Onmiddellijk werden de vergaderruimtes afgesloten en werd er ook onderzoek gedaan in de rest van het Dudok-monument. De resultaten van dit onderzoek hebben nu een verontrustende conclusie opgeleverd.

Het probleem
De oorzaak van het probleem is te herleiden naar de wapening in de vloeren. Wapening bestaat uit een systeem van ijzeren staven die verweven zijn in het betonnen vloeroppervlak. Deze combinatie van wapening en beton zorgt normaal gesproken voor een stevige vloerconstructie. Echter, op verschillende locaties in het raadhuis is de wapening in contact gekomen met vocht, wat leidt tot roestvorming.

Na grondig onderzoek is gebleken dat het gebruik van chloor in de afwerklaag van de vloer de boosdoener is. Deze chloorhoudende stof veroorzaakt een chemische reactie wanneer het in aanraking komt met vocht, waardoor het vocht dieper in de vloer is doorgedrongen en in contact is gekomen met het ijzer. Als gevolg van roestvorming zet het ijzer uit. Op een bepaald moment kan dit leiden tot het uitstoten van stukjes beton uit de vloer, zoals het geval is in de Koffiekamer.

Deze ontdekking werpt licht op de onderliggende oorzaak van de problemen in de vloeren van het monumentale gebouw. Het is van cruciaal belang om dit probleem grondig aan te pakken en passende maatregelen te nemen om de vloerconstructie te herstellen en verdere schade te voorkomen.

Uitgebreid onderzoek
Na de ontdekking van het probleem heeft de gemeente een uitgebreid onderzoek uitgevoerd op meerdere locaties in het raadhuis. Hieruit is gebleken dat het probleem zich veel vaker voordoet, zij het in minder ernstige mate dan in de Koffiekamer. Onmiddellijke actie is vereist in de vergaderruimte, terwijl voor de andere getroffen gebieden nog geen directe maatregelen worden genomen. In plaats daarvan worden deze situaties gebruikt als leermomenten om te bepalen hoe het probleem elders moet worden aangepakt.

Het college van de gemeente benadrukt dat er actie moet worden ondernomen, niet alleen in de Koffiekamer, maar ook op andere betrokken locaties. Hoewel dit financiële gevolgen met zich meebrengt, is het belangrijk om niet te vergeten dat het negeren van de problemen ernstige consequenties kan hebben. Een nauwkeurige inschatting van de kosten kan pas worden gemaakt nadat duidelijk is welke stappen er worden ondernomen met betrekking tot de Koffiekamer.

Voordeel
Wanneer alle afwerkvloeren moeten worden verwijderd, ontstaat er een uitgelezen kans om vloerverwarming te installeren. Dit biedt de mogelijkheid om de huidige gasgestookte verwarmingsketels te vervangen door een duurzamer alternatief, zoals een warmtepomp of een warmte-koudeopslagsysteem dat gebruikmaakt van grondwater als warmtebron. Bovendien zijn er nog andere voordelen verbonden aan deze aanpak: het leidingwerk kan discreet worden geïntegreerd, zodat de monumentale waarde van het raadhuis volledig behouden blijft.

De gemeente gaat nu een onderzoek uitvoeren om te beoordelen of deze optie een geschikte manier is om het raadhuis te verduurzamen. Door deze verduurzamingsmaatregelen te overwegen, kan het monumentale pand niet alleen worden behouden, maar ook worden aangepast aan moderne energie-efficiëntienormen. Het is een belangrijke stap in het streven naar een duurzame toekomst en het verminderen van de ecologische impact van het gebouw.