Historisch Dankraam Tilburg inspiratie voor nieuw digitaal monument Coronacrisis

Gebrandschilderd glas in lood raam pokkenepidemie Foto: Regionaal Archief Tilburg

In deze lastige tijden reiken veel Tilburgers elkaar de hand. We organiseren acties om verpleegkundigen of vakkenvullers te bedanken, we zetten beren op de vensterbank of maken muziek bij een verzorgingshuis. Op allerlei manieren steken we elkaar zo een welgemeend hart onder de riem. Stadsmuseum Tilburg vraagt alle inwoners deze acties te laten zien op een speciale website. Foto’s, filmpjes, een gedicht of bijzondere tekening: alle uitingen om uw dank uit te spreken of om elkaar moed in te spreken zijn welkom. Vanaf 18 april bouwen we zo met elkaar aan het Dankraam van Tilburg, een blijvende herinnering aan deze moeilijke periode.

Dit dankraam is geïnspireerd op een bijzonder gebrandschilderd glas-in-loodraam dat sinds de jaren ’50 in het Paleis hangt. We hebben als stad namelijk eerder zo’n crisis doorgemaakt. In 1951 brak in Tilburg een pokkenepidemie uit. De stad ging wekenlang op slot, treinen sloegen het station over, evenementen werden afgelast. Uit dankbaarheid dat de pokkendraak was verslagen werd een inzameling georganiseerd om een speciaal glas-in-loodraam te maken. Dit kunstwerk hangt al bijna zeventig jaar in het Paleis.

Geïnteresseerd om mee te doen aan een nieuw kunstwerk dat ons moed inspreekt én ons later gaat herinneren aan 2020? Ga dan naar www.dankraamtilburg.nl en lees hoe het materiaal ingezonden kan worden. Ook is er een speciaal filmpje te zien waarop een aantal stadgenoten iedereen uitnodigen mee te doen. Iets delen via social media (met #dankraamtilburg) of via uw mobieltje mag ook. Er kan een nieuwe bijdrage of een al bestaande foto of video worden toevoegen. Alle bijdragen zijn te zien op de website. De actie loopt tot 27 april, daarna wordt van alle stukjes een groot virtueel glas-in-loodraam gemaakt. En net als bij de vorige epidemie ontvangen vertegenwoordigers van cruciale beroepen later een speciaal paneeltje dat is gebaseerd op dat raam.