Historisch stads- en streekvervoer in Nederlands Openluchtmuseum

Historische bussen Foto: Nederlands Openluchtmuseum

In het weekend van 17 en 18 juni staat het Nederlands Openluchtmuseum voor de derde keer in het teken van historisch stads- en streekvervoer. Beleef nostalgische momenten in oude bussen en trams, bewonder bijzondere modelbanen en geniet van het mobiele erfgoed. Stichting Mobiele Collectie Nederland laat zien hoe door de jaren heen in Nederland is gereisd en hoe onze spullen werden vervoerd: fietsen van alle tijden, auto’s, de zuster van het consultatiebureau op haar Solex, het zuiveltransport en zelfs het zweefvliegtuig als symbool van de opkomst van de recreatie in de jaren ‘60.

Haagse gasten
Speciale gasten dit jaar zijn de HTM Buitenlijner, een motorwagen uit 1924 die tot de jaren 60 van Den Haag naar Leiden reed en van Den Haag naar Delft, en de ‘Ombouwer’, een stadswagen uit 1905. Verder is er een bijwagen uit 1929, een van de laatste uit een grote serie die tot 1965 werden gebruikt. De stadsmotorwagen 274 uit 1921, die al in het Openluchtmuseum rijdt, maakt het Haagse gezelschap compleet.

In het museumpark staan verder diverse historische bussen opgesteld. Bezoekers kunnen bij enkele bussen instappen voor een ritje op en rond het museumterrein. Kinderen kunnen op de foto in een echt conducteursuniform.

Unieke modelbanen
In de tramremise en de Van Gend & Loos loods laten modelbouwers hun unieke trams en trambanen in model zien. Denk aan de haven van Hellevoetsluis met de dieseltrams van de Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM), de elektrisch trams van Den Haag en Rotterdam rijdend in hun miniatuuromgeving en de stoomtram van de Geldersche Tramwegen (GTW) die bezoekers over de IJsselkade in Zutphen zien schommelen.

Historische trams Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Mobiel erfgoed van stad en streek
Dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds komt ‘Mobiel erfgoed van stad en streek’ tijdens het evenement tot leven. In samenwerking met Stichting Mobiele Collectie Nederland worden verhalen gekoppeld aan de geschiedenis van de mobiliteit in Nederland en worden verschillende historische vervoermiddelen getoond.

Zo wordt bij het Rietveldhuisje uit het bungalowpark de sportvliegerij als vorm van recreatie getoond en bij de Stoomzuivelfabriek Freia het transport van zuivelproducten. Bij de arbeidershuisjes uit Tilburg wordt verteld hoe in de loop van de 20e eeuw niet alleen de elite, maar iedereen recht kreeg op een auto, dus ook de arbeider. Bij het Groene Kruisgebouw rijdt de wijkzuster op haar Solex; die zuster moest immers mobiel zijn en het mocht niet teveel kosten. En vertelt de werfbaas op Marken over de glorietijd van de Zuiderzeevisserij en de botter die daar momenteel gerestaureerd wordt.

Het Nederlands Openluchtmuseum is op zaterdag 17 en zondag 18 juni geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Zie ook het programma:
Programma Volgende Halte 17-18 juni 2017