Hogelandster orgelfestival: Erfgoed en meesterklassen

Hinszorgel in de Petruskerk in Leens

Gemeente Het Hogeland toont trots haar erfgoed tijdens het Hogelandster orgelfestival. Op maar liefst dertig orgels, veelal verborgen in historische locaties, wordt prachtige muziek ten gehore gebracht. Een bijzondere gast is de getalenteerde Italiaanse orgelvirtuoos Manuel Tomadin, die speciaal is overgevlogen om het festival nog meer glans te geven. Vandaag verzorgt hij samen met zijn studenten een meesterklasse orgelspelen op het wereldberoemde Hinszorgel in de Petruskerk in Leens. Na een stevige lunch met traditionele stamppot, spekjes en vla, vervolgt het gezelschap hun weg naar de kerk in Mensingeweer.

“Nergens anders in de wereld heeft een regio zoveel orgels als hier in Groningen,” aldus Tomadin. “Als ik les geef aan mijn studenten kun je ook niet om het Hinszorgel heen, zijn reputatie is groot. Het is een eer om hem te bespelen.”

Albert Rodenboog, de organisator die Groningen liefkozend ‘de orgeltuin van de wereld’ noemt, is verheugd dat hij erin geslaagd is om de Italiaanse gasten naar het Hogeland te halen. “We hebben maar liefst dertig van die orgels in onze gemeente,” zegt Rodenboog.

Het Hogelandster orgelfestival biedt deze week een uitgebreid programma aan workshops voor ervaren amateurs, lessen voor kinderen, fietstochten en concerten waardoor orgelliefhebbers zich volledig kunnen onderdompelen. Maar ook gedurende de hele zomer zullen de Hogelandster orgels weerklinken en worden ze bespeeld door zowel de toporganisten uit Italië als Nederland. Vanavond wordt het festival officieel geopend door René Paas, de Commissaris van de Koning.