Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14,15 en 16 oktober krijgt het publiek de kans om mee te kijken met wat er allemaal in de Nederlandse bodem verstopt zit en zat. Deuren die normaal gesloten blijven gaan open en op verschillende plaatsen mag het publiek ook zelf z’n handen vuilmaken.
Met een gevarieerd programma voor jong en oud laten meer dan 130 organisaties zien wat er allemaal onder onze voeten verborgen ligt. Het publiek krijgt de kans om in de fascinerende wereld van de Archeologie te stappen.
DNA van Brederode, primeurs in Limburg en de Victoria vaart op de Nederlandse wateren
In Katwijk start de Victoria – een replica van een Romeinse galei die zo’n 2.000 jaar geleden over de Rijn voer – zijn eerste tocht op de Nederlandse wateren over de oude Rijn via Leiden naar Alphen a/d Rijn. De 16 meter lange eikenhouten boot is speciaal voor deze gelegenheid in Nederland en wordt bemand door Romeinse re-enactors. Het publiek kan tijdens deze dagen mee roeien.
Het Centre Céramique in Maastricht beleeft tijdens de Nationale Archeologiedagen een aantal primeurs; alle 63 paarden uit Borgharen – de vondst die in 2010 wereldnieuws was- zijn voor het eerst allemaal weer terug en te bekijken, de bodemvondsten van een laat-Romeinse vesting die dit jaar zijn gevonden tijdens werkzaamheden bij het station Maastricht worden voor het eerst getoond én het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten opent voor het eerst de deuren voor het publiek.
Reinout van Brederode was een man van statuur in de 16de eeuw. Zijn botten zijn dit jaar in Veenhuizen opgegraven en het DNA is onderzocht en vergeleken met een van zijn voorvaderen Willem van Brederode. De resultaten worden tijdens de Nationale Archeologiedagen bekend gemaakt.
Nationale Archeologiedagen
De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Nederland sluit daarmee aan bij de jaarlijkse ‘International Archaeology Day’ en bij de traditie van Nationale Archeologiedagen die er in verschillende landen van Europa al worden georganiseerd.
Partners
De Nationale Archeologiedagen worden mede mogelijk gemaakt door de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg, het Fonds voor Cultuurparticipatie, het Mondriaan Fonds, het Rijksmuseum van Oudheden, De Erfgoedstem, Maand van de Geschiedenis, ArcheoHotspots en de AWN, Vereniging van de vrijwilligers in de Archeologie.
Geef een reactie