Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Lichting Ijsselkogge Beeld: RTV Oost

IJsselkogge Kampen uit het water

Op woensdag is in de loop van de dag de IJsselkogge uit het water bij Kampen gelicht. De operatie is precies zoals plan verlopen. De kogge zag er na 600 jaar op de bodem te hebben gelegen in eerste instantie goed uit en zal binnenkort naar de Bataviawerf worden vervoerd om te worden onderzocht en geconserveerd. Voor lichting en onderzoek is een totaal van 5 miljoen euro gereserveerd.

Bekijk beelden van de lichting op De Stentor.

De lichting van de IJsselkogge maakt deel uit van het project Ruimte voor de Rivier, waarbij op verschillende plaatsen in Nederland de loop en bedding van de rivier wordt aangepast om een veiliger en aantrekkelijker riviergebied te creëren. Van de totale begroting van 2,4 miljard euro is 1% voor archeologisch onderzoek en conservering gereserveerd. Naast de kogge in de IJssel heeft Ruimte voor de Rivier ook een kasteel, een fort, middeleeuwse steenbakkerijen en enkele molenstenen opgeleverd.

Lees meer over het financiële aspect en de inpassing van archeologie binnen Ruimte voor de Rivier op Cobouw.

  1. Een knap stukje werk is daar geleverd Maar hij gaat niet gelijk naar de Bataviawerf hij blijft nog 6 dagen in Kampen daarna gaat hij pas naar de werf in Lelystad

  2. Is het schip de komende dagen in Kampen ook (voor het publiek) te bewonderen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

We hebben zorg genomen om alle rechthebbenden voor hier gereproduceerde foto's te traceren, soms evenwel zonder succes. Iemand die in dit opzicht meent rechten te hebben wordt vriendelijk verzocht om contact op te nemen met de redactie van de Erfgoedstem.