In Drenthe en Overijssel stonden veel meer middeleeuwse kastelen dan gedacht

Still uit video RTV Drenthe

Wie in Drenthe en Overijssel is kan zich moeilijk voorstellen dat hier in de middeleeuwen veel kastelen hebben gestaan. Toch stonden er minstens 134 burchten, adellijke huizen en versterkingen, zo blijkt uit promotieonderzoek van archeologe en landschapshistorica Diana Spiekhout.

Dit rijke verleden was tot voor kort een vrijwel onbekende episode van de Nederlandse geschiedenis. Spiekhout schetst met haar uitgebreide onderzoek een geheel nieuw beeld van de kastelen in de Lage Landen. Ze hoopt op 12 oktober aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op haar onderzoek, schrijft Rijksuniversiteit Groningen.

Droge zomer was goudmijn

Spiekhout gebruikte voor haar onderzoek onder meer luchtfoto’s en de Actueel Hoogtekaart Nederland, waarop je kunt zien wat het hoogteverloop is van het landschap. “Dan zie je het archeologische terrein veel beter. Allemaal wallen en grachten komen aan het licht”, vertelt Spiekhout aan RTV Drenthe.

Diana Spiekhout. Beeld: still uit video RTV Drenthe

De hete zomer van 2018 heeft Spiekhout geholpen bij haar onderzoek. Door de droogte werden kleurverschillen veel beter zichtbaar. “Waar vroeger water heeft gestaan, bleef het groener. Die zomer was echt een goudmijn voor mijn onderzoek.” Door die wallen en grachten heeft ze veel kastelen kunnen lokaliseren. “Het hoofdgebouw is misschien verdwenen, maar aan de structuren rond het gebouw kun je nog zien dat er iets heeft gestaan.”

Geen Disneykastelen

Spiekhout vertelt aan RTV Drenthe: “Het waren geen kastelen zoals in de Disney-films. Veel kastelen die ik beschrijf waren niet van steen, maar van hout en waren soms niet groter dan een toren.” Het waren versterkingen in het landschap, die gebouwd waren om het eventuele vijanden moeilijk te maken.

Gereconstrueerde burchtheuvel in Eelde.
Gereconstrueerde burchtheuvel in Eelde. Foto: hardscarf via wikimedia CC BY-SA 3.0
Video RTV Drenthe