In de ochtend van 10 september is architectuurhistoricus Koos Bosma zeer onverwachts overleden. Bosma was Hoogleraar Architectuurgeschiedenis en Erfgoedstudies aan de Vrije Universiteit (VU) en verbonden aan CLUE (Cultural Landscape and Urban Environment), het interdisciplinaire onderzoeksinstituut voor erfgoed en geschiedenis van de VU. Daarnaast had hij meerdere publicaties op zijn naam staan, zoals Schuilstad uit 2006 en Bouwen in Nederland 600-2000 uit 2007.
Bosma onderzocht de 20ste eeuwse architectuur en stedenbouw, waaronder de planning en inrichting van de IJsselmeerpolders en de wederopbouw van Nederland en Europa na de Tweede Wereldoorlog. Recentelijk verdiepte hij zich ook in erfgoedonderwerpen als de Atlantikwall en monumenten uit de Koude Oorlog. Bij de studenten stond hij bekend als een betrokken docent die aanzette tot denken ‘door je op het verkeerde been te zetten’. Zijn lessen waren bevlogen en altijd voorzien van humor.
De uitvaart is woensdagmiddag 16 september in Dordrecht. Op de Vrije Universiteit zal op een nader te bepalen moment een herdenkingsbijeenkomst komen voor collega’s en (oud) studenten.
We waren als VU studenten architectuur historie met Koos Bosma in Berlijn in 1996 tijdens de her- en verbouw van de herenigde stadsdelen van Oost en West Berlijn. Onafgebroken 24/7 werden via de Spree de materialen daarvoor aangevoerd, de werkzaamheden voor een flink deel uitgevoerd door illegale oost europese arbeiders.
Koos liet ons de verschillende rollen die bij het proces speelden invullen waarbij ik als een Japanse architect mijn aanpak moest uitleggen recht voor “De Rode Doos” die het kloppend hart van de gigantische operatie was. Dat was maar een van de vele architectonische hoogtepunten die hij ons met groot enthousiasme liet zien, beleven en dat ik altijd als mijn ultieme Berlijnreis zal herinneren.
Rust zacht Koos. Je bent niet vergeten.