Ingezonden: Bezwaren tegen trampolinepark Clemenskerk juridisch bestreden – buurtbewoners woedend

Clemenskerk, Hilversum, interieur Foto: BOEi

Op zaterdag 23 december viel het besluit van het college van Hilversum over de bezwaren tegen het trampolinepark op de mat bij de Vrienden van de Clemenskerk en 25 buurtbewoners. Er werd al lang met spanning op gewacht, sinds de bezwaren tegen de vergunning van 11 juli waren ingediend. Tijdens de hoorzitting van 17 oktober bleek de boosheid in de buurt tegenover initiatiefnemer Saskia de Wit (samen met echtgenoot Thierry Schaap uit Bussum betrokken in diverse ondernemingen) en gemeente enorm. RTV-NH maakte er een impressie van.

Buurtbewoners hadden het idee dat de bezwaarcommissie goed luisterde naar alle kritiek. Daar blijkt in hun advies, dat door het college is overgenomen, weinig van. De commissie stelt de zorgen wel te begrijpen, maar verklaart alle bezwaren van buurtbewoners over het effect op de leefbaarheid, de toename van het verkeer en de geluidsoverlast ongegrond, met een verwijzing naar de argumentatie van de gemeente dat het plan aan de wettelijke voorschriften voldoet. Er zijn op advies van de commissie nu alleen openingstijden vastgelegd voor het trampolinepark, waar daar eerder door de gemeente geen enkele limiet aan werd gesteld. Verder krijgt de gemeente van de commissie een standje over de wijze van communiceren naar de buurt. Daar moet de buurt het mee doen.

De Vrienden van de Clemenskerk hadden in hun bezwaar van 40 pagina’s veel kritiek uit de buurt op een rij gezet en veroordeelde scherp de handelwijze van zowel eigenaar BOEi als de gemeente. Ze stellen dat er ten onrechte en tegen de afspraken in wordt afgeweken van de maatschappelijke bestemming en dat het plan in strijd is met een goede ruimtelijke ordening. Dat inspraak bij de besluitvorming bovendien met opzet is geweerd, door informatie langdurig achter te houden en de functiewijziging in het rijksmonument opnieuw via een reguliere (korte) procedure te regelen. De Vrienden hebben via een officieel informatieverzoek alle interne communicatie opgevraagd om inzage te krijgen in het proces en constateren dat aanvrager BOEi flinke druk heeft uitgeoefend op het proces en geregeld boos aan de telefoon hing bij de wethouder als er oponthoud dreigde.

De Vriendenstichting is juridisch buiten spel gezet door de gemeente, hun bezwaar is niet behandeld. De commissie volgt hierbij het uitgebreide pleidooi van de gemeentelijke jurist dat de Vrienden op basis van de 25 jaar oude statuten geen directe belanghebbende zijn. De jarenlange vrijwillige inzet van de Vrienden en het gezamenlijk optrekken voor het behoud en de restauratie van de kerk blijken ineens niet meer relevant. Ook eigenaar BOEi pleitte ervoor om de Vrienden niet-belanghebbend te verklaren. De buurtbewoners, die tijdens de hoorzitting aangaven als één man achter de Vrienden van de Clemenskerk te staan en zich ook door hen vertegenwoordigd te voelen, zijn woedend en beraden zich op vervolgstappen.