
Burgemeester Lies Spruit zet CH Atlas in werking.
De Duin- en Bollenstreek heeft nu een Cultuurhistorische Atlas. Geen boek maar een interactieve website, waarop inmiddels ruim duizend cultuurhistorische elementen op de kaart zijn gezet. Die karakteriseren de diverse landschappen van de Duin- en Bollenstreek.
Tijdens een drukbezochte bijeenkomst op 2 april a.s. in het gemeentehuis van Lisse stelde de burgemeester van Lisse, Lies Spruit, de website www.cultuurhistorieduinenbollenstreek.nl officieel in werking.
Uitgangspunt voor beleid
Jos Wienen, portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening en Wonen van de regio Holland Rijnland, legde uit welke rol de Atlas gaat spelen in het beleid van de regio: “Nadat het Pact van Teylingen was gesloten is in 1997 het Landschapsbeleidsplan Duin- en Bollenstreek vastgesteld. Toen al was er behoefte om de cultuurhistorische waarde van gebieden en elementen vast te leggen, zodat we kunnen voorkomen dat die uit het landschap verdwijnen. De Cultuurhistorische Atla s is het laatste project uit het Landschapsbeleidsplan. Alle gemeenten in de Duin- en Bollenstreek hebben de Cultuurhistorische Atlas inmiddels vastgesteld als uitgangspunt voor het ruimtelijk beleid. Dat betekent niet dat we van de Bollenstreek een museumlandschap gaan maken. De Bollenstreek is door mensenhanden tot stand gebracht en zal voortdurend blijven veranderen. Maar we weten nu wel veel beter welke waardevolle gebieden en elementen in het landschap er zijn om rekening mee te houden.”
Zeven landschappen in één regio
De Cultuurhistorische Atlas Duin- en Bollenstreek bestrijkt de gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen. De regio herbergt maar liefst zeven verschillende landschapstypen: de duinen, de strandwallen, de strandvlaktes, de zanderijen, het mondingsgebied van de Rijn, de plassen en veenweidegebieden en de droogmakerijen. Van al deze landschappen is geïnventariseerd welke cultuurhistorische elementen nog aanwezig zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om beekjes, dijken, molens, oude hagen, grenspalen, boerderijen, bollenschuren, hoge wegen, gemalen, pestbosjes, archeologische vindplaatsen en nog veel meer. Van alle elementen zijn beschrijvingen, foto’s en GPS-coördinaten in de atlas te vinden.
Het initiatief om de atlas daadwerkelijk te gaan maken, kwam in 2007 van het CultuurHistorisch Genootschap (CHG) Duin- en Bollenstreek en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond. In de periode 2009-2011 werd gezocht naar financiering van de professionele begeleiding en instandhouding van de website. Dankzij de inspanningen van de regio Holland Rijnland zijn die kosten betaald door de gemeenten, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP), het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Nationale Postcodeloterij.
Begin 2012 ging het project van start gaan. Aanvankelijk was de projectleiding in handen van de stichting Landschapsbeheer Zuid-Holland, maar die moest haar activiteiten eind 2013 staken. Daarna heeft het CHG het project zelf voortgezet, met ondersteuning van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO).
Vrijwilligers
Aan de Cultuurhistorische Atlas Duin- en Bollenstreek is sinds 2012 gewerkt door een werkgroep van ca. vijftig vrijwilligers die bezig zijn met cultuurhistorie en landschap. Zij hebben beschrijvingen gemaakt van de 70 deelgebieden en vervolgens ruim duizend landschapselementen ingevoerd. Het is een bewuste keuze geweest om de Atlas niet alleen door professionals te laten maken, maar door de bewoners, die het gebied tenslotte het beste kennen.
Geen boek maar een website
Het CHG heeft niet gekozen voor een atlas in gedrukte vorm, maar voor een digitale versie. Een boek of DVD biedt slechts een momentopname, terwijl een website dynamisch en voor iedereen online toegankelijk is. Erfgoed Leiden en Omstreken heeft de Atlas geïntegreerd in de software die wordt gebruikt voor de Leidse monumenten. Holland Rijnland heeft het CHG en ELO een subsidie gegeven om de Cultuurhistorische Atlas tot 2025 in stand te houden, uit te breiden en te verdiepen.
De Atlas is nooit klaar
De Cultuurhistorische Atlas is een prachtige informatiebron, niet alleen voor overheden en andere beleidsbepalers, maar ook voor bewoners, bezoekers en de recreatiesector. De atlas is echter nooit helemaal klaar. Nog niet alle cultuurhistorische landschapselementen zijn met foto in de atlas opgenomen en bovendien wijzigt het landschap voortdurend. Daarom deed het CHG een oproep aan iedereen om aanvullingen en wijzigingen door te geven via een formulier, dat online kan worden ingevuld. De mutaties worden twee keer per jaar verwerkt. Een team van deskundigen gaat de gegevens controleren en bepalen welke waarde de elementen hebben.
Geef een reactie