Deze site is 'Under Construction', nog even geduld
Nominaties Ithakaprijs 2020 Beeld: sKBL

Ithakaprijs en -stipendium dankzij gift tien jaar geprolongeerd

Op dinsdag 27 oktober 2020 reikt Paul Schnabel in Haastrecht voor de zesde keer de Ithakaprijs en het Ithakastipendium uit. Dit initiatief van stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) is de belangrijkste Nederlandse prijs voor verbindend onderzoek naar of journalistieke producties rond kastelen, historische buitenplaatsen & landgoederen. Aan de prijs en stipendium is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden. Een particuliere gift in 2015 maakte dit initiatief voor vijf jaar mogelijk. sKBL is verheugd te kunnen melden, dat de prijs en het stipendium vanaf 2020 nog 10 jaar worden voortgezet dankzij een gift van een nieuwe particuliere schenker.  

Naast juryvoorzitter Paul Schnabel bestaat de jury uit René Dessing (secretaris / voorzitter sKBL), Yme Kuiper (emeritus hoogleraar hist. Buitenplaatsen & Landgoederen RUG), Marcel van Ool (adviseur landschap & cultuurhistorie Staatsbosbeheer) en Mirjam Koedoot (journalist & projectleider natuur & duurzaamheid IVN). Voor de uitreiking op 27 oktober a.s. beoordeelt de jury tien inzendingen te weten;

  • Willem van der Ham e.a., Een Kleyn Paleis. De geschiedenis van de Haagse Buitenplaats Ockenburgh, Zutphen 2020
  • Kees van der Leer, Vreugd en Rust, gastvrije buitenplaats met een park van Zocher, Voorburg 2020
  • Alphons Tonino, Huys Geul, een verdwenen Huys een blijvend verhaal, Geulle 2020
  • Lenneke Berkhout, Hoveniers van Oranje. Functie, werk en positie 1621-1732, Hilversum 2020
  • Antoinette van Dorssen e.a., Duivenvoorde in vogelvlucht, Voorschoten 2020
  • Mies Dagevos, Tuinmansleven op de Ullepas. Van Seizoenarbeider uit Duitsland tot tuinbaas/rentmeester in Hummelo en Keppel 1770-1930, Daarle 2020
  • Leon Hupperichs, Monumentaal Wylre, Maastricht 2020
  • Martijn Pijnenburg, Rijke baronnen en bezitloze paters. 375 jaar De Essenburgh, Heeswijk-Dinther 2020
  • Annette van der Post en Henk Th. Van der Veen, Zeven Eeuwen Allersmaborg, Uitgeverij Noordboek 2019
  • Bertie Geerts en Rob Gruben, Meerwijk buitenleven aan de Dieskant, Uitgeverij Angrisa 2019

Eerdere winnaars van de Ithakaprijs en -stipendium zijn:

2019: Ithakaprijs: Genootschap Oud Westland voor Buitenplaatsen in het Westland. Met smaak en tot voordeel aangelegd. Stipendium: Astrid Schutte voor een literair non-fictieproject rond Huis baak, getiteld Een laatste heer.

2018: Ithakaprijs: Jan ten Hove voor Arnichem, buitenplaats aan de Vecht. Historie van huis en Haersterveer. Stipendium: Conrad Gietman voor onderzoek naar Familieorde, hiërarchie en privacy in kastelen en buitenplaatsen (1550-1650).

2017: Ithakaprijs: Anne Mieke Backer voor Er stond een vrouw in de tuin. Over de rol van vrouwen in het Nederlandse landschap. Stipendium: Annet Werkhoven voor onderzoek naar historische buitenplaatsen, villa’s en landgoederen op de Stichtse Lustwarande

2016: Ithakaprijs: Kees van der Leer & Henk Boers voor Huygens’ Hofwijck. De buitenplaats van Constantijn en Christiaan. Ook Martin van den Broeke won de Ithakaprijs voor zijn Het Pryeel van Zeeland. Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820.

2015: Ithakaprijs: Mascha van Damme voor Heren op het Land. Buitenplaatsen van Twentse textielfabrikanten. Stipendium: Els van der Laan / Willemieke Ottens / Jelmer Bokma voor onderzoek naar de Noordelijke Lustwarande: staten en stinzen van Friesland, de borgen van Groningen en de havezaten van Drenthe.