Jong talent in een oud monument

Alexa Sies Wilders in actie
Alexa Sies Wilders | Beeld Monumentenfotograaf

Een leermeester, oude ambachten en technieken van weleer. Begrippen die je wellicht eerder terugvindt in een geschiedenisboek. Althans, voor sommigen. De 25-jarige Alexa Sies-Wilders, Monumententalent van 2022 en restauratieschilder bij Wolters Vastgoedonderhoud, is hier elke dag mee bezig. Met een hart voor monumenten houdt zij de geschiedenis levend. Ook enthousiasmeert zij andere jonge mensen voor haar vak. Hoe het is om als jong professional werkzaam te zijn in de erfgoedsector?

Oude ambachten eren
Toen Alexa vijf jaar geleden begon als monumentaal schilder bij Wolters Vastgoedonderhoud waren er weinig jonge mensen in haar directe werkomgeving. Tegenwoordig lijkt er bij het vastgoedbedrijf meer aanwas te zijn. Zijn leeftijdsgenoten eigenlijk geïnteresseerd in erfgoed? Alexa reageert lachend: “Óf mensen vinden het fantastisch, of ze zien het als oude rommel dat weg mag”. Zelf ziet ze monumenten als een stukje levende geschiedenis. Door erfgoed te herstellen zie je volgens Alexa pas echt hoe mooi het oorspronkelijk is gemaakt. Bijvoorbeeld bij het repareren en retoucheren van een scheur in het plafond in Paleis het Loo (bovenstaande foto). “Het voelt alsof ik de (hand)ambachten van vroeger kan eren.”

Niet zomaar een verbouwing
Sinds kort is Alexa ook in haar vrije tijd bezig met restaureren. Samen met haar partner kocht ze een huis in Deventer uit het jaar 1890: “Het was volledig onbewoonbaar. Op het moment maken we het toekomstbestendig en duurzaam.” Het stel hoopt er deze zomer in te kunnen trekken. Haar kennis van oude technieken zet ze in tijdens de verbouwing: “Ik hoop zoveel mogelijk van het origineel te behouden, maar soms is dat gewoonweg niet mogelijk omdat het huis zo oud is.” Ook doet ze veel nieuwe kennis op, want in plaats van de focus op een detail overziet ze nu het hele project. Zo wil ze de muren isoleren, maar denkt ze ook na over het behouden van authentieke kenmerken van het huis.

Uitreiking Monumententalentprijs met Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Alexa Sies-Wilders tijdens het Nationaal Monumentencongres 2022
Uitreiking Monumententalentprijs met Susan Lammers (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Alexa Sies-Wilders

Monumententalent
Zonder dat ze het wist, werd Alexa door haar werkgever Wolters Vastgoedonderhoud genomineerd voor de Monumententalentprijs. Een stimuleringsprijs voor aanstormend talent om de erfgoedsector te verjongen en vernieuwen. Alexa was op dat moment druk met haar bruiloft: “We hebben goed nieuws, zeiden mijn collega’s toen ik terugkwam op mijn werk. Bleek ik ineens in de top 3 te staan voor de Monumententalentprijs. Dat was een leuke verrassing!” Alexa: “De prijs erkent het vak van restaureren maar ook de jongeren hierbinnen. Als restauratieschilder heb je het idee dat je altijd alles moet weten, terwijl dat niet kan als je jong bent. Deze prijs laat zien dat het oké is waar je nu staat.” Het prijzengeld dat ze won wil ze inzetten om zich te specialiseren in glas in lood of brandschilderen.

Innovatieve manieren om ambachten te bewaren
Dit jaar zit Alexa zelf in de jury van de Monumententalentprijs en is ze betrokken bij de organisatie. Op deze manier leert ze een andere kant van de monumentenzorg kennen. Wat zij zoekt in de winnaar van dit jaar? “Ik vind het gaaf als mensen met liefde voor het vak innovatieve manieren vinden om ambachten en technieken te kunnen bewaren.” Voor jongeren die nieuw zijn in de erfgoedsector heeft Alexa een tip: “Klamp je vast aan een leermeester met veel ervaring. En vraag alles wat je wilt weten: hoe en waarom doet diegene het op die manier? Vergeet niet te vragen of diegene dat ook leuk vindt!”