Kasteel de Haar uitgeroepen tot mooiste monument van Nederland

Kasteel de Haar in Haarzuilens Foto: Rafa.rivero via Wikimedia CC BY-SA 4.0
Kasteel de Haar in Haarzuilens

Volgens een onderzoek onder meer dan 100.000 respondenten beschouwen de Nederlanders Kasteel de Haar als het mooiste monument van het land. Dit sprookjesachtige kasteel, gelegen in het Utrechtse dorpje Haarzuilens, versloeg concurrenten zoals het Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo in Apeldoorn.

Kasteel de Haar is al lange tijd een beroemdheid in de regio Utrecht. Het werd gebouwd in neogotische stijl op de ruïnes van het oude kasteel, vanaf 1892, en is het grootste kasteel van Nederland. Voorheen stond het bekend als “Het Huys te Haer”.

Nog een uitdaging te overwinnen

Vandaag de dag trekt het kasteel veel dagjesmensen vanwege zijn romantische tuinen en majestueuze uitstraling. Echter, merkadviseur Hendrik Beerda stelt dat het kasteel nog steeds meer bekendheid kan vergaren.

“Zodra mensen Kasteel de Haar leren kennen, zijn ze er enorm enthousiast over. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat bijna twee derde van de Nederlanders nog nooit van dit monument heeft gehoord. Hier ligt dus een enorme kans voor de organisatie.”

Universiteit van Amsterdam betrokken

Dit onderzoek werd uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2006 hebben ze ongeveer 130.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle Nederlandse culturele organisaties.

De respondenten waren unaniem in hun oordeel dat Kasteel de Haar het mooiste monument in Nederland is, gevolgd door het Kunstmuseum Den Haag en Paleis Het Loo. Op de vierde plaats staat het Nationaal Militair Museum in Soest, en de top vijf wordt afgesloten door het Muiderslot.

Open Monumentendag als meest gewaardeerde evenement

Het onderzoek onthulde ook dat Open Monumentendag als het meest gewaardeerde evenement wordt beschouwd, gevolgd door Concert at SEA, dat jaarlijks plaatsvindt op de Zeeuwse Brouwersdam.