Kasteel Hackfort feestelijk geopend

Kasteel Hackfort
Kasteel Hackfort Foto: Natuurmonumenten

Kasteel Hackfort is vandaag feestelijk heropend. Na een grondige restauratie is het kasteel weer zo mooi als het ooit was.

Marc van den Tweel (directeur Natuurmonumenten) en Jonkheer Diederick van Lawick van Pabst (Hackfortfonds) openden donderdag 27 juni als eerste de deuren van het kasteel en nodigden de nieuwe ondernemers uit om het kasteel te betreden. Van den Tweel: “Als eigenaar en erfgoedbewaarder zijn we er trots op dat we twee mooie partijen hebben gevonden die het kasteel een nieuwe toekomst bieden. Met Buitenleven werken we samen om mensen een unieke vakantie in het kasteel te bieden. En de Keuken van Hackfort zorgt voor culinaire omlijsting van deze schitterende plek.”

Historie zichtbaar maken

Natuurmonumenten restaureerde het 14e eeuwse kasteel, zodat de geschiedenis ook in de toekomst zichtbaar blijft. Van den Tweel: “We hebben in verschillende ruimtes de originele plafonds, muren en vloeren gerestaureerd. Onder een verflaag op het plafond kwam tijdens de werkzaamheden een oude schildering tevoorschijn. Deze is niet overgeschilderd. Daarnaast hebben we onderzoek gedaan om de historische kleuren te traceren, die nu weer teruggebracht zijn in het kasteel. Maar er is ook gemoderniseerd. De toren heeft een glazen lift gekregen zodat het kasteel ook toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking.

Bewaren voor de toekomst

Eeuwenlang veranderde er op Hackfort niet veel, ook de adellijke bewoners niet. Ridder Berend van Hackfort betrok in de 16e eeuw het kasteel en deze familie bleef eigenaar tot de laatste barones Westerholt van Hackfort in 1981 overleed. Toen erfde Natuurmonumenten het landgoed. Kasteel Hackfort is nu een Rijksmonument. De restauratie van kasteel Hackfort kwam tot stand dankzij een bijdrage van de Provincie Gelderland, het Hackfort fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds.

Erfgoed beschermd door Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een van de grootste particuliere erfgoedbeschermers van Nederland. Ze beschermt en onderhoudt ongeveer 2600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.

Openingsweekend

Op 28, 29 en 30 juni is kasteel Hackfort eenmalig in zijn geheel toegankelijk voor bezoekers. Een unicum, want in het kasteel zijn vakantiesuites gerealiseerd die na dit weekend niet toegankelijk zijn voor publiek. In de Van Westerholtzaal zullen vanaf juli verschillende voorstellingen en activiteiten plaatsvinden en ook het souterain is op gezette tijden te bezoeken.