Kennisinput archeologie bij gemeenten

Afbeelding: Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
Afbeelding: Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

Om de gemeentelijke taakinvulling te borgen, zijn kwaliteitscriteria ontwikkeld waaraan vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) in het Omgevingsrecht moeten voldoen. Deze zijn opgesteld door het IPO en de VNG.

Ook voor het onderdeel cultuurhistorie zijn kwaliteitscriteria geformuleerd; onderverdeeld in kwaliteitscriteria voor monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, cultuurhistorische aspecten (landschap en bebouwing) en archeologie.

Voor archeologie zijn vijf VTH-activiteiten beschreven waarbij voldaan moet worden aan specifieke kwaliteitscriteria. Deze hebben met name betrekking op het deskundigheidsniveau (kennis, competenties, werkervaring ) van de betrokken medewerkers, maar ook op de betrokken organisatie. De activiteiten kunnen door de overheid of een marktpartij uitgevoerd worden.

Op verzoek van het Ministerie van OCW en het Convent van Gemeentelijke Archeologen (CGA) zijn vragen gesteld over de implementatie van de kwaliteitscriteria bij de uitvoering van de taken voor archeologie. Deze vragen zijn meegenomen in de monitor 2019-2020 van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed. De antwoorden van de gemeenten worden als input gebruikt voor de evaluatie van het onderdeel archeologie in de Erfgoedwet.

De publicatie “Themavragen Kwaliteitscriteria 2.2 archeologie voor VTH” laat in grafieken de antwoorden zien van alle Nederlandse gemeenten op de themavragen over de Kwaliteitscriteria.