Kerk in Penninckshuis Deventer krijgt originele kleuren terug

Foto: BINK

Op 2 februari aanstaande zal wethouder Carlo Verhaar de eerste kleuren terugbrengen in de Doopsgezinde Kerk in het Penninckshuis in Deventer. Onder de witte verflagen blijkt nu een prachtig palet aan kleuren te zitten.

De afgelopen maanden is er uitgebreid kleur-historisch onderzoek uitgevoerd door restaurator Katherine Kolff. Minutieus heeft zij met scalpels de witte verflaag, die in de jaren ’60 is aangebracht, op verschillende plekken verwijderd. Hierdoor is een goed beeld ontstaan van de grote verscheidenheid aan kleuren die oorspronkelijk op de muren van deze kerk waren aangebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de kleuren uit 1894 een prachtig geheel vormden met het interieur, de glas-in-loodramen, het beeldhouwwerk en het orgel. Kolff: “Het is heel mooi hoe goed deze kleuren onder de destijds aangebrachte witte verflaag bewaard zijn gebleven.” Het vermoeden leeft dat het ontwerp en de uitvoering van de schilderingen in het interieur van de hand van de beroemde Deventer schildersfamilie Bokhorst is.

Foto: BINK

Dit eerste deel van het onderzoek is mogelijk gemaakt door een subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De kosten van deze vorm van restauratie zijn enorm hoog. De door Kolff vrijgelegde delen bieden echter wel een duidelijk beeld van hoe de gehele kerk ooit beschilderd was. Met behulp van deze informatie gaat Hannie de Keijzer nu verder met “haar leerlingen”. Deze leerlingen zitten in het laatste jaar van het excellentietraject restauratieschilder van CIBAP en Sint Lucas. De komende maanden zullen zij op dinsdag tot en met vrijdag aan het werk zijn om de eerste delen te reconstrueren. Het is aan De Keijzer te danken dat dit project nu loopt. Tijdens een weekendje Deventer zag zij de zogenaamde kleurenladders in de kerkzaal. Deze kleine stukje verf waren tientallen jaren eerder door een collega onderzocht en daar is eigenlijk nooit wat mee gebeurd. De Keijzer ging op onderzoek uit naar de eigenaar en kwam zodoende in contact met NV Bergkwartier.

NV Bergkwartier is eigenaar van het Penninckshuis en opdrachtgever voor dit project. Directeur Barend Jan Schrieken was direct enthousiast en is enorm blij dat, na bijna twee jaar onderzoek, nu echt een paar grote delen zullen worden gereconstrueerd. Het publiek kan tijdens de openingstijden van de VVV-winkel gewoon gratis een kijkje nemen om te zien hoe het werk uitgevoerd wordt.

Foto: BINK

Op dit moment is er geld beschikbaar om de muren rondom twee ramen te reconstrueren. “Het is natuurlijk een droom om ooit de hele kerk in oude glorie te herstellen. Daar is alleen heel veel geld voor nodig.”, aldus Schrieken. Het publiek kan de werkzaamheden niet alleen ter plaatse volgen, maar ook op Instagram en via de website www.geefdekerkkleur.nl. Op deze site is ook veel informatie te vinden over het gebouw, het onderzoek en de werkzaamheden. BINK inspireert biedt tegen kostprijs het logodesign, deze website en het communicatie-advies aan. Maar dit bureau zal ook de studenten opleiden in de communicatie over hun project.

Maaike Holtkamp eigenaresse van BINK inspireert: “Dat stukje communicatie, ook online middels social media, is tegenwoordig een onmisbaar onderdeel, zowel van ons werk als van de hedendaagse maatschappij. Ik heb er enorm veel zin in om deze jonge creatieve talenten te helpen met hoe te communiceren over hun bijdrage aan dit prachtige en unieke project. En hoop dat ze dit mee zullen nemen in hun carrière die nog komen gaat!”.

Via de site kan men ook een stukje van het werk adopteren. Voor vijf euro is het al mogelijk om een stukje van vijf bij vijf centimeter te reconstrueren en voor vijfentwintig euro kan een ingewikkelder sjabloon van vijf bij tien centimeter worden aangebracht. Uiteraard zijn alle donaties welkom.

Later dit jaar zal ook de buitenkant van het Penninckshuis worden aangepakt en wordt de poort uit 1613 in de Spijkerboorsteeg gerestaureerd. Met behulp van een subsidie van de Provincie Overijssel zal de buitenkant van het gebouw weer volledig hersteld worden.

Met het zetten van de eerste streken verf, zal wethouder Carlo Verhaar de eerste zijn die de kerk weer kleur geeft.