Keti Koti toegevoegd aan immaterieel erfgoedlijst Nederland

Keti Koti Amsterdam, 2018. Foto via Wikimedia Commons, CC-Zero.

Op voordracht van Ninsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, wordt Keti Koti, de dag van herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli, toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Sinds 2020 is Keti Koti al opgenomen in de Canon van Nederland, een verzameling van vijftig belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland. De afgelopen Keti Koti werd extra gedenkwaardig toen koning Willem-Alexander tijdens de officiële herdenking in het Oosterpark excuses aanbood voor het slavernijverleden. Het markeerde de 150e verjaardag van de praktische afschaffing van de slavernij op 1 juli.

“Op 19 december heeft de minister-president namens de Nederlandse regering excuses aangeboden voor het feit dat mensen in naam van de Nederlandse staat eeuwenlang tot handelswaar zijn gemaakt, zijn uitgebuit en mishandeld,” zei Koning Willem-Alexander. “Als uw koning en als deel van de regering maak ik vandaag deze excuses zelf. Ze worden door mij met hart en ziel intens beleefd.”

Directeur van het Ninsee, Urwin Vyent: “Het is een hele mooie samenloop van omstandigheden, dat we uitgerekend op zo’n historisch moment horen dat ons verzoek is ingewilligd. Het is weer een mijlpaal. En het betekent ook dat er veel meer aandacht zal zijn voor het slavernijverleden en de doorwerking ervan.”

Twentse krentenwegge

Naast Keti Koti zijn er nog acht onderwerpen toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed. Deze omvatten onder andere melkbusschieten in Kampen, Twentse krentenwegge en de demoscene, waarbij makers van korte films bij elkaar komen tijdens demoparty’s om hun werk te tonen. De demoscene is ontstaan uit de vroege dagen van computerspellen.

Daarnaast zijn ook de Gregoriaanse gezangen van het Nijmeegse koor Karolus Magnus opgenomen in de lijst. Het koor voert deze gezangen uit in kerken, maar zoekt ook naar nieuwe toepassingen van de Gregoriaanse muziek. Zo hebben ze bijvoorbeeld gezongen in de context van de oorlog in Oekraïne. Dit draagt bij aan de dynamiek van het erfgoed, wat een vereiste is om opgenomen te worden in de inventaris.