Kinderdijk overleeft dankzij Opengestelde Monumentenlening

Molens Kinderdijk
Molens Kinderdijk Beeld: Restauratiefonds

Waar normaal gesproken de paden langs de molens van Kinderdijk vol zijn met bezoekers, zijn die paden nu leeg. Vorig jaar ontving dit werelderfgoed 360.000 betalende bezoekers, de verwachting is dat het dit jaar slechts 60.000 betalende bezoekers zullen zijn. Publiekstoegankelijke rijksmonumenten zijn afhankelijk van hun bezoekers; juist ook voor de bekostiging van het onderhoud dat in deze tijd van coronamaatregelen door blijft gaan.

Molens onderhouden is een kostbare aangelegenheid, maar erg belangrijk om het unieke erfgoed in stand te houden. Daarom maakt Werelderfgoed Kinderdijk gebruik van de Opengestelde Monumenten-Lening van het Nationaal Restauratiefonds. Ook zetten ze de lening in om gasten die nog wel komen een unieke beleving te kunnen blijven geven.

“De Opengestelde Monumenten-Lening heeft Kinderdijk in staat gesteld om te blijven functioneren. De lening is hiermee ook een investering in de toekomst”, aldus Cees van der Vlist, directeur Werelderfgoed Kinderdijk.

Het Restauratiefonds hoopt met de uiterst gunstige lening nog meer eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten door deze moeilijke periode heen te helpen, zodat we monumenten springlevend kunnen houden.

Bekijk de video over hoe de Opengestelde Monumenten-Lening de molens van Kinderdijk ondersteunt in deze tijd.