Kort geding om torenhoge energieprijzen energieneutrale watertoren Schimmert 

Watertoren de Reusch in Schimmert. Beeld: still video RCE

Nico Eurelings, de eigenaar van de watertoren in Schimmert, daagt zijn huurder André Köppen voor de rechter in een kort geding. Het geschil draait om de exorbitante energierekeningen die Köppen moet betalen, die volgens hem niet in verhouding staan tot de vierkante meters die hij huurt. 

Een paar jaar geleden kochten de broers Nico en Roger Eurelings de monumentale watertoren, die ze renoveerden tot een energieneutraal gebouw. Ze huurden André Köppen en zijn vrouw in om De Reusch, zoals de watertoren nu heet, te exploiteren als educatief centrum met aandacht voor streekproducten. De toren herbergt onder andere een restaurant, een micro-brouwerij, een streekproductenplein, een 4d smaaktheater en een rooftopbar. 

In 2021 opende De Reusch officieel zijn deuren, maar nog geen twee jaar na de opening willen de Eurelings-broers zo snel mogelijk van Köppen af vanwege openstaande (energie)facturen. Köppen beweert echter dat er meer aan de hand is, zoals technische problemen met de vloer van de micro-brouwerij, waardoor de productie zeven weken stil kwam te liggen en er geen inkomsten waren. Ook zijn er volgens Köppen problemen met de warmtepompen. “In december zaten onze gasten in de rooftopbar te koukleumen bij een temperatuur van 14 graden. Desondanks draaien we een goede omzet, maar de eigenaar verwacht dat we het dubbele halen en dat is niet realistisch,” aldus Köppen. 

De huurder van de duurzame watertoren geeft aan dat vooral de energiekosten de pan uitrijzen. Köppen: “Eind vorig jaar kreeg ik een naheffing van ruim 55.000 euro voor stroom en water en vanaf juli moet ik maandelijks 7000 euro aan elektriciteit betalen en dat voor een gebouw dat energieneutraal zou zijn.” 

De eigenaren van de watertoren omschrijven deze op hun website als energieneutraal, met behulp van vier warmtepompen, 1000 vierkante meter vloerverwarming en zonnepanelen op nabijgelegen gebouwen om het totale elektrische verbruik te compenseren. Desondanks ontving de huurder een naheffing van 55.000 euro voor energiekosten. Het kort geding zal plaatsvinden op 1 mei.