Laatste kans Slotweekend tentoonstelling 100.000 uur archeologie in Ede

Ed Zuurdeeg en zijn vrouw Corry in de kelder van hun huis in Ede, waar hij al zijn vondsten tentoonstelde vóórdat ze aangekocht werden. Foto: RMO Leiden.

Nog t/m zondag 19 januari is de tentoonstelling 100.000 uur archeologie – Verzamelen op de Veluwe in het Historisch Museum Ede te zien. Daarna wordt de tentoonstelling met de bijzondere vondsten van Eduard Zuurdeeg ontmanteld en gaat terug naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. De collectie Zuurdeeg werd in 2010, in samenwerking met de Gemeente Ede, door het RMO in Leiden aangekocht. Omdat de collectie ook regionaal van belang is, werd er een gebruiksrecht verleend aan het Historisch Museum Ede.

De archeologische collectie van amateurarcheoloog en verzamelaar Eduard Zuurdeeg vormt samen met zijn uitgebreide documentatie en zelfgemaakte maquettes een uniek archeologisch document over de historie van Ede en de Veluwe. De objecten vertellen het verhaal van 250.000 jaar bewoning op en rondom de Veluwe.

Ed Zuurdeeg
Zaterdagmiddag 18 januari is Ed Zuurdeeg in het museum aan het Museumplein in Ede aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden en toelichting te geven op zijn vondsten.

Eduard Zuurdeeg begon al jong met graven, verzamelen en ordenen. Vanaf z’n dertiende ging hij naar archeologische voorwerpen zoeken en toen hij in 1950 naar de Veluwe verhuisde, werd Ede en omstreken zijn archeologische ‘jachtterrein’. De archeologie en het verzamelen was inmiddels een grote passie geworden die veel tijd en inzet vergde. Eduard Zuurdeeg besteedde er zestig jaar aan, vier tot vijf dagen per week, vijftien uur binnen, twintig uur buiten. Dat komt neer op meer dan 100.000 uur archeologie!

De waarde van Zuurdeeg’s collectie en werkwijze schuilt naast mooie ontdekkingen vooral in het nauwkeurig registreren en melden van zijn vondsten. Daardoor konden professionele archeologen een aantal vindplaatsen verder bestuderen en beschermen.

Archeoloog in één dag
In het slotweekend krijgen kinderen in het museum de gelegenheid in één dag een archeologiediploma halen. In het speciale ArcheoTestLab kunnen kinderen zelf opgravingen doen en bepalen wat het belang van de vondsten is. Een goed ingevulde opdrachtenkaart geeft als beloning: een archeologiediploma en een ‘aardigheidje’ uit de verrassingstrommel.

De openingstijden van het museum zijn dinsdag tot en met zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en zondag van 13.30 tot 16.00 uur. Op maandag is het museum de hele dag gesloten.

Persbericht Historisch Museum Ede