Landelijke finale Beroepenwedstrijd ‘Restauratiemedewerker’ in Hengelo

ribo

Dinsdag 15 en woensdag 16 december vindt de landelijke finale plaats van de Skills Heroes vakwedstrijd voor restauratiemedewerkers. Deze wedstrijd wordt gehouden in het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht aan de Haarweg 3 in Hengelo. Mbo-studenten krijgen hier dé kans om hun restauratietalenten te laten zien. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Stichting RIBO en het ROC van Twente in samenwerking met Skills Netherlands.

Het startschot voor deze vakwedstrijd wordt op 15 december om 9.30 uur verricht door dhr. Joop Alssema, oud- burgemeester van de gemeente Staphorst. De winnaar wordt woensdag 16 december om 16.00 uur bekend gemaakt door dhr. Jan van Zijl, voorzitter MBO Raad.

Deelnemers
Aan de wedstrijd nemen 7 studenten deel uit heel Nederland. De deelnemers komen uit verschillende ROP-regio‘s (Restauratie Opleidingsprojecten) en Gelderland. Zij volgen de opleiding allround timmerman, uitstroom restauratie. Daarnaast doet 1 student van het Hout- en Meubileringscollege uit Amsterdam mee aan de wedstrijd.

Het vakgebied
Een restauratievakman/-vrouw herstelt op een traditionele manier ondermeer ramen, deuren of houten onderdelen van ornamenten. Hij/zij moet dus ook goed kunnen improviseren. Alle deelnemers krijgen een wedstrijdopdracht waarbij gebruik wordt gemaakt van historische bouwmaterialen uit het depot van RIBO. Voor het herstel van deze materialen mag gebruik worden gemaakt van (ambachtelijk) handgereedschap en de aanwezige houtbewerkingsmachines. Daarbij rekening houdend met de kwaliteitseisen die de restauratiebranche stelt.

Duurzaam ambachtelijk herstel
Bij restauratie gaat herstel boven vervanging. Dit vraagt om een bepaald gedrag en bewustwording ten aanzien van hergebruik en verwerking van materialen. Duurzaamheid is dan ook een belangrijk item tijdens deze competitie. De wedstrijd laat zien dat de toekomstige restauratievakman breed geschoold, flexibel en multifunctioneel moet zijn. Tevens moet hij/zij ambachtelijk werk moet kunnen combineren met het gebruik van moderne machines.

Skills Heroes zijn dé nationale vakwedstrijden voor mbo’ers. Skills Heroes begint met voorrondes bij mbo-instellingen. De winnaars gaan door naar de nationale finale (zoals 15 en 16 dec bij RIBO in Hengelo).

U bent van harte welkom om tijdens de wedstrijden te komen kijken. De deuren van het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht in Hengelo staan voor u open!