De grootste makke van de Nederlandse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen – namelijk: hun onbekendheid in binnen- en buitenland – maakt ze tegelijk heel aantrekkelijk voor eventmanagers. Organiseer maar eens een relatiediner op een locatie die zó exclusief is dat niemand anders weet dat hij open is voor dergelijke ontvangsten. Je bezorgt je gasten echt een ongekende ervaring. En reken maar dat het succes daarvan verzekerd is…
Al blijft die relatieve onbekendheid natuurlijk wel een makke, oók voor de eventmanager die creatief denkt en zoekt naar deze exclusieve locaties. Gelukkig is er sinds eind 2014 de website van skbl (Stichting Kastelen Buitenplaatsen Landgoederen) die deze onbekende wereld ontsluit en waar elke eventmanager de vaak verrassende mogelijkheden kan vinden die dit type erfgoed biedt. Want daar hebben we het over: deze locaties zijn ons erfgoed, waarin we sporen van het verleden aantreffen. Een besloten wereld, waar tegenwoordig steeds vaker deuren opengaan.
Fascinerend
René Dessing – kunsthistoricus en directeur van skbl – vertelt graag over de vele bijzondere historische locaties die ons land rijk is. Ook voor hem was het een verrassing toen hij tien jaar geleden ontdekte hoeveel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen (skbl) ons land telt, welke prachtige interieurs daar te vinden zijn en dat ze allemaal een fascinerende combinatie van cultuur en natuur te bieden hebben. Zijn enthousiasme over deze onbekende en gesloten wereld nam nog toe toen hij zelf een buitenplaats ging bewonen: Huis te Manpad in Heemstede. “Het is natuurlijk voor alle bewoners een voorrecht om in deze huizen te wonen en in de parken te wandelen. Je omringd te weten door zoveel schoonheid.”
Lauwe thee
Die schoonheid wil een deel van de eigenaren graag delen. Niet allemaal, van de 700 objecten die beschreven worden op de website van skbl zijn er ongeveer 200 die zich inmiddels openstellen voor verhuur- en andere gebruiksmogelijkheden. Daaronder grote kasteelmusea als Hoensbroek of Doorwerth en horecagedreven buitenplaatsen zoals Huis te Werve in Rijswijk, maar ook talrijke mooie locaties van particuliere eigenaren. “Met een kasteelmuseum is het anders zaken doen dan met een particuliere eigenaar. Bedenk: bij een particuliere buitenplaats kom je echt bij de eigenaar privé over de vloer. Per object is dat aftasten: wat kan er wel en wat niet? Je hebt je te plooien naar de geboden mate van gastvrijheid. Het is de kunst om je budget, groep, doel en locatie op elkaar af te stemmen. Voor een ladies-event kan dat een kasteel zijn waar de excentrieke kasteelheer lauwe thee schenkt, voor het sluiten van een zakelijke deal kies je voor een setting waar meer service wordt geboden.”
Reviews op de site
De website van skbl biedt geen mogelijkheden voor reviews. Dat zou ook niet passen, vindt René Dessing. “De behoefte aan reviews wordt ingegeven door commercieel denken en dat is vaak nog maar gedeeltelijk ontwikkeld in deze wereld. Wie zijn deuren opent, biedt altijd gastvrijheid; alleen de mate waarin kan verschillen. Zo zijn de kasteelmusea die pml-lid zijn natuurlijk heel ervaren, net als de horecagedreven buitenplaatsen. Maar er zijn ook kasteeleigenaren die net beginnen en nog voorzichtig en aftastend opereren. Als je aan het ontdekken bent wat voor jou werkt en wat niet, ben je nog niet aan beoordelingen toe.” De eigen websites van locaties en/of hun Facebook-pagina’s geven vaak wel een indicatie van de professionaliteit en het serviceniveau dat eventmanagers er kunnen verwachten. De skbl bemiddelt niet, maar geeft wel adviezen en tips voor eventmanagers die een bijzondere locatie zoeken. Dat doet de stichting graag en om niet, met het doel de gebruiksmogelijkheden van dit erfgoed te ontsluiten en zo bij te dragen aan de instandhouding. “Als we aansluiting kunnen bewerkstelligen tussen het bedrijfsleven en deze wat layback wereld en de aandacht kunnen richten op de skbl die daarop zitten te wachten, dan zijn perfect matches mogelijk,” aldus René Dessing.
Peer review
In de jaren ná 2012 – het Themajaar Historische Buitenplaatsen – organiseerde Mariëlle Snethlage als toenmalige eventmanager voor ING een aantal relatiebijeenkomsten bij verschillende particuliere buitenplaatsen en landgoederen. Dat waren kleinschalige bijeenkomsten, met een zeer exclusief karakter. Op het programma onder meer: welkom door ING-vertegenwoordiger en buitenplaats-eigenaar, rondleiding door het huis en waar mogelijk de tuinen, soms een speciale extra presentatie over kunst of geschiedenis, lunch en/of borrel.
“Het kleinschalige maakte dat je de gasten in de woonvertrekken van de eigenaren kon ontvangen. Meestal een echtpaar dat zich ook mengde onder onze gasten. De eigenaren die ik daarbij heb ontmoet, waren trotse bewoners en praatten graag over hun huis. Niet tijdens tientallen ontvangsten per jaar, maar zo af en toe, op exclusieve wijze, waarbij alles tot in detail met hen werd afgestemd zoals wij dat deden, daar stonden ze allemaal voor open.”
Deze relatiebijeenkomsten werden opmerkelijk goed bezocht en zeer hoog gewaardeerd. Voor Mariëlle Snethlage heeft dat alles te maken met de exclusiviteit van de locatie. “Veel mensen uit de omgeving van een buitenplaats kennen wel de buitenkant, maar komen nooit achter de hekken. Eenmaal binnen kun je mensen op deze plaatsen iets heel anders laten zien en ervaren dan op de geijkte locaties. En in klein gezelschap, dus zeer exclusief. De no show was daardoor vrijwel nul.”
Zoek de mogelijkheden van erfgoed-eventlocaties www.skbl.nl
Geef een reactie