Leegstandbeheerders stemmen in met aanscherping normen

image001

“Als twee partijen liever een bruikleenovereenkomst met elkaar afsluiten dan een gebouw leeg te laten staan, dan wil ik die mogelijkheid niet verbieden. De stichting Keurmerk Leegstandbeheer vervult de rol van meldpunt en toezichthouder.” In discussie met leden van de Tweede Kamer over ‘misstanden’ in het leegstandbeheer onderschrijft minister Blok van Wonen en Rijksdienst het belang van zelfregulering in de bedrijfstak van het leegstandbeheer. De stichting probeert hier – mede in overleg met het ministerie – zo zorgvuldig mogelijk invulling aan te geven.

‘Misstanden’ in leegstandbeheer komen regelmatig in het maatschappelijk debat aan de orde. Afgelopen najaar kaartte Tweede Kamerlid Karabulut ze aan. Zij overhandigde minister Blok op 19 november 2014 een dossier dat was samengesteld door de Bond Précaire woonvormen met het verzoek om met die Bond te spreken.

Sector heeft centrale klachtencommissie

Terwijl het Kamerlid Karabulut de parlementaire weg bewandelt is de stichting Keurmerk Leegstandbeheer in gesprek met het ministerie van Wonen & Rijksdienst. In die gesprekken informeert de stichting het ministerie over de normen waar aangesloten leegstandbeheerders aan moeten voldoen, de manier waarop die normen jaarlijks bijgesteld worden en over de instelling van de centrale klachtencommissie. In tegenstelling tot de tegenwerping dat ‘de slager zijn eigen vlees zou keuren’ beaamt de minister dat het “niet ongebruikelijk is dat een sector een eigen klachtencommissie heeft. Ik vind het zuiver dat de branche zelf verantwoordelijk is voor een keurmerk.”

Serieus

Het doel van de stichting Keurmerk Leegstandbeheer is “om de kwaliteit van het leegstandbeheer op een hoger plan te brengen”. Daar werkt ze al sinds 2010 aan. Fatsoen en vertrouwen zijn voor de stichting belangrijk. Daarom voert de stichting een serieuze dialoog met het ministerie, waarbij het ministerie de stichting “aanmoedigt om het keurmerk uit te breiden”. Sinds begin dit jaar normeert de stichting álle vormen van leegstandbeheer. En dit jaar wil de stichting (brand)veiligheid en een toetredingsprotocol nader detailleren. Ontwikkelingen die gedragen worden door de aangesloten leegstandbeheerders. “Een gesprek met de minister zelf over wensen vanuit de maatschappij juicht de stichting toe.”

Persbericht Keurmerk Leegstandbeheer